eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Árvíz - ma este Budapest fellélegezhet, felkészül Szeged

Lassan, de folyamatosan apad a Duna vízállása Budapesten és a főváros feletti szakaszokon. Az árhullám ma Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást.

A mai előrejelzés alapján az elkövetkező két napban számottevő csapadékot nem várunk, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0°C felett alakulnak. A jövő hét elején az érkező frontok következtében azonban újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségén nem valószínű, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőn van kilátás nagymértékű mennyiségre.

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan ma napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a ma reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 cm (I. fok 620 cm, Alsó rakpart 645 cm, II. fok 700 cm) volt 27-én 20 órakor. Ma délben 664 cm volt a vízállás.

A rakpart szintje alá várhatóan ma (péntek) a késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés péntek délben Paks térségében járt, itt a vízállás ma délben 689 cm volt. Baján a tetőzés 810 cm körül várható 30-án reggel. Az árhullám tetőzése Mohácsnál holnap este várható 800 cm-t megközelítő vízállással. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszint emelkedés nem várható.

Tisza

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására

a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza és mellékfolyóinak árhullámai levonulása folytatódik, említésre méltó vízszintemelkedés csak a jövő hét közepén várható, helyenként számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×