eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Kiderült, mekkora inflációval számol most a kormány – a nap hírei

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Megerősítette Magyarország befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatát a Fitch Ratings. Ausztria két hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést Csehországgal közös határán. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában. Szijjártó Péter a bolgár lépést botrányosnak és ellenségesnek nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását. Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés.

Megerősítette Magyarország befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatát a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő éjjel Londonban bejelentette, hogy érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek, "BBB" szintű osztályzata. A hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek, a növekedés hajtóerejét a beruházások adják és stabil a működőtőke-beáramlás. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy egy hét alatt már 2 kedvező hitelminősítői döntés is született Magyarországról: a Standard and Poor's után a Fitch Ratings is elismeri a magyar gazdaság eredményeit.

Decemberben 7 százaléknál kisebb, jövőre pedig 5-6 százalékos inflációra számít a Pénzügyminisztérium – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában a tárca államtitkára. Tóth Tibor szerint nemzetközi becslésekben még ennél is alacsonyabb mutatót várnak.

Orbán Viktor támogatta a migrációra vonatkozó uniós költségvetési többletpénzt az EU-csúcstalálkozón, nyilván rosszul emlékszik a francia elnök - reagált a miniszterelnök sajtófőnöke Emmanuel Macron szavaira. Havasi Bertalan arra válaszolt, hogy az Ukrajnának szánt segélycsomaggal kapcsolatban a francia elnök bírálta a magyar miniszterelnököt.

Nem akarjuk, hogy egész nemzetek tűnjenek el a népességcsökkenés miatt, és ha a lakosságot migránsok helyettesítik, az országok elveszítik identitásukat – hangoztatta Elon Musk amerikai vállalkozó Rómában, az olasz jobboldali Atreju című politikai, közéleti találkozón. A világ leggazdagabb embere megerősítette: kizárólag a törvényes bevándorlást támogatja.

Az LMP hosszú távú stratégiai célként támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását, azonban a fenntarthatóság érdekében módosítanák az uniós agrártámogatások rendszerét és ragaszkodnak a GMO-mentességhez - mondta a párt országos elnökségének tagja. Szendefy Mária a kárpátaljai magyar kisebbség szempontjából üdvözlendőnek nevezte, ha Ukrajna idővel csatlakozik az unióhoz.

Ukrán támadás érte Oroszország kurszki és belgorodi területét - közölték a helyi hatóságok. Kurszk megye kormányzójának tájékoztatása szerint több járást drónokkal támadtak az ukránok. Áldozatok nem voltak, csak anyagi kár keletkezett. A belgorodi régió kormányzó azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában 41 ukrán katonai csapás érte az Ukrajnával határos, rendszeresen célba vett területet.

Magához tért a kórházban az a kárpátaljai képviselő, aki 3 gránátot dobott a tanácskozó helyiek közé az ülésteremben. A rendőrök már ki is hallgatták – írta Telegram-oldalán Vitalij Glagola újságíró. 26-an megsebesültek, közülük 6-an súlyos állapotban kerültek kórházba. A Mukachevo.net információi szerint a robbantó Szerhij Batrin, Volodimir Zelenszkij pártjának, a Nép Szolgájának tagja volt. Az esetet a helyi rendőrség terrorcselekménynek minősítette, de annak okát nem hozták nyilvánosságra.

Ausztria két hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést Csehországgal közös határán - közölte az osztrák belügyminisztérium. Az intézkedést az illegális bevándorlás fokozódása miatti aggodalommal indokolták. A belügyminiszter közleményében kiemelte, hogy az ellenőrzésre az embercsempészekkel szembeni fellépés mellett a nemzetközi színtéren tevékenykedő szélsőségesek elleni küzdelem érdekében is szükség van.

Már online is ki lehet tölteni a nemzeti konzultációt – hívta fel Facebook-oldalán a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A legújabb nemzeti konzultáció főként szuverenitásunk védelméről szól. Az íven 11 kérdés szerepel, köztük a kamatstop is, amit időközben a kormány év vége helyett nyárig meghosszabbított.

Nem áll ki vitázni Gyurcsány Ferenc Vona Gáborral. A politikába immár a Második Reformkor elnökeként visszatért Vona Gábor a hét elején videóüzenetében hívta vitára a Demokratikus Koalíció elnökét. A DK erre közleményben úgy reagált: eljön a vita ideje, de azt a kormány vezetője és az ellenzék vezetője között kell majd lefolytatni.

Minden fővárosi kerületben állít polgármesterjelöltet a Mi Hazánk Mozgalom - közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese. Dúró Dóra tájékoztatón mutatta be a jelölteket, hangsúlyozva: sehol nem állítanak közös jelöltet semelyik balliberális párttal, sem a Fidesszel.

A kormány elkötelezett az emberek jólétének biztosítása mellett, ebbe illeszkedik a laptopok kiosztása is a tanulóknak és pedagógusoknak - mondta a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán. A videóban az is szerepel, hogy 2024-ben folytatódik a tanulói notebook-program.

Izrael megnyitotta áruforgalmi átkelőhelyét a gázai segélyszállítmányok előtt Kerem Salomnál. A lépés az Egyesült Államokkal megkötött megállapodás része. Izrael vállalta, hogy napi kétszáz teherautónyi élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×