eur:
390.1
usd:
356.77
bux:
72433.23
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay.com

Parlamenti döntés: jöhetnek az "önkormányzati csődbiztosok"

Minimum tartozáshoz kötik az önkormányzatok adósságrendezési eljárását.

Változik a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárása, miután a képviselők 135 igen, 41 nem és 9 tartózkodó szavazattal elfogadták az eljárással összefüggő törvények módosítását.

A módosító rendelkezés meghatározza a tartozás minimum összegét, ami alatt az önkormányzat nem indíthat adósságrendezési eljárást.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a javaslat általános vitájában mondott expozéjában azzal indokolta a módosítást, hogy a jogalkotó meg kívánja akadályozni, hogy csekély tartozások esetén indítsanak a helyi önkormányzatok önállóságát korlátozó, az adóssággal szemben aránytalan többletteherrel járó eljárást.

A törvény az eddigi, "pénzügyi gondnok" helyett bevezeti az "önkormányzati csődbiztos" terminológiát és bővíti feladatkörét.

Az eljárás alatt kötelező a csődbiztos javaslata alapján a helyi önkormányzat vagyonelemeinek felülvizsgálata, a forgalomképes vagyon meghatározása, bővítve ezzel a helyi önkormányzat pénzügyi mozgásterét.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Újabb transzparencia-botrány pattant ki az Európai Bizottságnál

Az Európai Unió ombudsmana megállapította, hogy az Európai Bizottság jogtalanul tagadta meg a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló törvényével kapcsolatos, közérdekű dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. A szóban forgó dokumentumok a Demi Moore és Ashton Kutcher amerikai színészek által alapított gyermekvédelmi nem kormányzati szervezettel, a Thornnal folytatott megbeszélésekről készült dokumentumokra és jegyzőkönyvekre vonatkoztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×