eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
fotó: MÁV
Nyitókép: MÁV

Drága a vonaljegy, azonnal lépnie kellett a MÁV-nak a szabadkai vasútvonalon

A rendszeres ingázók és a diákok különösen kedvező bérlettípust vásárolhatnak a Szeged-Szabadka vasútvonalra Szegeden a vasútállomás és a menetjegyiroda pénztáraiban.

A közlemény szerint a kedvező árral népszerűbbé válhat az új összeköttetés, és elősegítheti az utasszám növekedését. A bérletajánlat két, rendszeresen utazó célcsoport számára ajánlott és elérhető: a felnőtt ingázó utasoknak, valamint a diákoknak 25 éves kor alatt.

A szerb vasúttal megkötött kétoldalú megállapodás alapján Szeged és Hajdújárás között a felnőttek 65 euróért, 24 700 forintért, a diákok 40 euróért, 15 200 forintért válthatnak havi bérletet. Szeged és Szabadka között a felnőtt havibérlet 80 euró (30 400 forint), a diák havibérlet 50 euró (19 000 ezer forint).

Az árakat a nemzetközi vasúti díjszabási szabályok alapján euróban határozzák meg,

a forintáraknál a MÁV-START által megszabott garantált - jelenleg 380 Ft/euró - árfolyamot alkalmazzák. A kialakított bérletárak nemzetközi forgalomban alacsonynak számítanak, figyelembe véve a 48 kilométeres utazási távolságot. Az egy útra szóló jegy árához viszonyítva a felnőtt bérlet 13, a diák bérlet 8 utazás után már kedvezőbb.

A szegedi nagyállomástól Palicsig, illetve Szabadka végállomásig érvényes teljes árú menetjegy ára 6,20 euró, ez jelenlegi árfolyamon 2356 forint. Szeged-Horgos, Szeged-Királyhalom, Szeged-Hajdújárás között 4,80 euróért, 1824 forintért lehet utazni. Gyermekek 6 éves korukig díjmentesen utazhatnak, Magyarországon 14., Szerbiában 15. életévük betöltéséig féláron. A vonatokra a rendelkezésre álló helyek mértékéig kerékpárjegy is váltható 2 euróért a jegyvizsgálónál.

Az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, azaz szerbiai úticél esetén az országhatárig sem érvényesek,

az ilyen bérletek tulajdonosainak is utazásuk teljes hosszára érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük. A Magyarországon érvényes kedvezmények csak belföldi utazáshoz vehetők igénybe, így a szerbiai szakaszra például a nyugdíjas utasoknak is jegyet kell váltaniuk - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×