eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A female doctor refuses a bribe from her patient in medical office
Nyitókép: Rostislav_Sedlacek/Getty Images

Hálapénzes csalássorozatra derült fény, sorra kerülnek elő az érintettek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség egy kórházi főorvos és asszisztensének letartóztatását indítványozza, akik a megalapozott gyanú szerint pénzt fogadtak el betegektől az egyébként ingyenes állami egészségügyi szolgáltatásért. A főügyészség helyettes sajtószóvivőjét kérdeztük.

Ingyenes állami egészségügyi ellátást vettek igénybe azok a betegek, akiktől orvosuk - annak asszisztensével együtt - pénzt kért és fogadott el, ezért pedig a bíróság előtt kell felelniük.

Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője az InfoRádióban elmondta, az egészségügyi dolgozói páros alkalmanként és esetenként 5 és 60 ezer forint közötti összegekkel károsította meg a kiszolgáltatott embereket.

"Olyan betegek is voltak, akik rendszeres felülvizsgálatuk során minden alkalommal adtak pénzt az orvosnak. A rendőrség az orvost 18 rendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsította meg, míg asszisztensét 11 rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével" - mondta el.

Mindkét bűncselekmény igen nagy tárgyi súlyú, az orvos esetében 5-10, az asszisztens esetében 2-8 év börtön lehet a kiszabható büntetés.

Az ügyészség álláspontja szerint fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye mindkét gyanúsítottal szemben, ráadásul az orvos jó anyagi körülmények között él, akár tehát külföldön is elrejtőzhet.

"Fennáll a veszélye annak is, hogy meghamisítanák a bizonyítékokat, befolyásolnák a tanúkat, adat van ugyanis arra, hogy sokkal nagyobb számú betegtől is elfogadhattak pénzt" - folytatta a sajtószóvivő helyettese.

Annak veszélye is fennáll, hogy a letartóztatásuk nélkül újabb bűncselekményeket követnének el, hiszen hosszabb időn át tartott a bűncselekmény-sorozat, ezért a gyanúsítottak 1 hónapig ülnének előzetesben, ám végül pénteken a hatóságok úgy döntöttek, az orvos lakóhelyén marad bűnügyi felügyeletben - nem mehet el otthonról -, míg az asszisztens Nyíregyházán belül mozoghat.

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A hálapénzt adók is bűncselekményt követtek el, az ő cselekményük egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

"Ha a betegek szabályosan akarnak eljárni, akkor azt kell kérdezniük, hogy mivel fejezhetik ki hálájukat. Ezt pedig egy alkalommal, a kezelés végén és kizárólag ajándéktárgy formájában fejezhetik ki, ennek az értéke nem haladhatja meg 2023-ban a 11 600 forintot" - figyelmeztetett még.

Tehát sem utalvány, sem készpénz nem merülhet fel.

A krónikus betegek 2 havonta lehetnek "hálásak", ugyanilyen formában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×