eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Átalakulás a filmforgatásoknál, léptek a budapesti kerületek is

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat.

Akár 250 millió forintos bevételkiesés is érhette az V. kerületi önkormányzatot azáltal, hogy a helyi rendelet helyett az állam határozza meg a filmforgatások után fizetendő közterület-használati díjat - írja az rtl.hu. A filmtörvény szerint ugyanis a stábokra külön szabályok vonatkoznak: ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük.

Több helyszín-kategória különböztethető meg a jogszabály alapján aszerint, hogy mennyire frekventált területről van szó. Kevésbé forgalmas, netán elzárt helyeken négyzetméterenként akár napi 10-20 forintért is foglalható terület, míg

a világörökségi helyszínek esetében 2190 forintot kell fizetni egy négyzetméter után naponta.

Mint a portál írja, a díjak különösen figyelemreméltók összevetve a helyi szabályzatokban lévő területhasználati díjakkal. Az V. kerületben például a filmtörvény alá nem eső forgatások esetében 4675 vagy 5455 forint közterület-használati díjat kell fizetni naponta és négyzetméterenként attól függően, hogy a helyszín kiemelt zónában – például Duna-rakpart, Váci utca stb. – vagy normál közterületen helyezkedik el (a rendeletből a 150 négyzetméternél nagyobb területhasználatra vonatkozó díjat emelték ki, a nagy filmforgatások ugyanis általában ennél nagyobb helyet foglalnak).

Kovács Alex Gábor polgármesterjelölt, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője szerint az V. kerületnek 2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásai miatt, azaz

ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot csak azért, mert a hatósági ár felülírta a helyi díjszabást.

Józsefvárosban nagyjából 15-25 millió forint közötti bevétel származott filmes közterület-használati díjakból, míg Erzsébetvárosban nagyjából 30-40 millió forint, Terézvárosban a kerület tájékoztatása szerint évente 40-55 millió forint folyik be ezen a jogcímen.

A kerületek megpróbálták elviselhetőbbé tenni a kényelmetlenségeket, ezért a VI., a VII. és a VIII. kerületben is olyan szabályozást vezettek be, amelynek értelmében az érintett társasházak között elosztják az adott filmforgatásból származó bevétel 20 százalékát. A kompenzációt igényelniük kell a társasházaknak.

A befolyt díj nagyságán nem tudnak változtatni a helyi városvezetők, de a legtöbb kerületben előírták, hogy a filmgyártónak helyre kell állítania az eredeti állapotot, ki kell takarítania a használt részt, biztosítania kell a helyiek parkolását, valamint hogy időben tájékoztatnia kell a lakókat a változásokról. Kovács Gábor Alex azt nyilatkozta a portálnak: "Tarthatatlan az a gyakorlat, hogy a forgatások megkezdése előtt kevés idő telik el, a lakók pedig néha csak onnan értesülnek a változásokról, hogy elszállítják az autójukat."

A filmgyártóknak egy külön erre a célra létrehozott állami vállalaton keresztül, a Location Office Kft.-nél kell lebonyolítaniuk az engedélykérelmeket. A szabályozás nem csak anyagi szempontból rendkívül kedvező a filmeseknek, az állami szférában ritkán látott határidők is könnyítik az ügyintézést - írja az RTL oldala.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×