eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke beszédet mond az NMHH és a győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencián Győrben, a Széchenyi István Egyetemen 2022. május 19-én. Koltay András elmondta, hogy Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességében a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Így teremtik meg itthon a biztonságos és kiszámítható online világot

A csalók már a Magyar Nemzeti Bank telefonszámát is hamisítják, és az MNB nevében keresnek meg embereket - hangzott el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság budapesti konferenciáján, amelyen a KiberPajzs nevű programot mutatták be.

A kiberbűnözés elleni küzdelem egy soha véget nem érő versenyfutás, és széles körű társadalmi összefogást igényel - mondta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke. Koltay András bemutatta az egy éve elindult és 2024-ben is folytatódó KiberPajzs nevű együttműködést, amelyhez a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága csatlakozott.

A biztonságos és kiszámítható online világ megteremtése a céljuk,

amelynek érdekében létrehozták a kiberpajzs.hu tanácsadó oldalt, illetve számos eseményt és kampányt szerveztek - idézte fel a médiahatóság vezetője, aki szerint kiemelten foglalkoznak a hívószámhamisítás által jelentett problémával.

"A KiberPajzs program első évében a hatóságot két téma is közelebbről érintette: a hívószámhamisítás megnehezítését szolgáló szolgáltatói beavatkozások és az ezekkel kapcsolatos szabályozások áttekintése, valamint másodikként a postai szolgáltatók nevének és arculatának felhasználásával elkövetett pénzügyi szolgáltatások felhasználóit megkárosító csalások vizsgálata" - mondta Koltay András, az NMHH elnöke.

A csalók már a Magyar Nemzeti Bank telefonszámát is hamisítják, és az MNB nevében keresnek meg embereket

- hívta fel a figyelmet előadásában a jegybank alelnöke. Kandrács Csaba arról beszélt, hogy egyre több az adathalászatnak nevezett csalás, bár hangsúlyozta, hogy a kártétel mértéke a teljes pénzforgalom nagyságához képest egyelőre elenyésző. Megemlítette a bankokat és a rendőrséget összekötő forródrót létrehozását, illetve az áldozatsegítő központok és a pénzintézetek közötti együttműködés megteremtését.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a gyors cselekvést - például a bankkártya azonnali letiltását - tartja a legfontosabbnak a pénzügyi csalások kezelésében - mondta a tárca közigazgatási államtitkára. Túri Anikó rámutatott, hogy a legtöbb kibertámadás végső soron nem a gyerekeket és az időseket, hanem a dolgozó felnőtteket éri, hiszen a pénzügyi tranzakciók többségét ők intézik.

A kibercsalások száma nagyobb mértékben emelkedik, mint a többi bűncselekményé

- tájékoztatott az országos rendőrfőkapitány. Balogh János szerint az internetes csalások esetében nem elegendő elfogni az elkövetőt, hanem mindent meg kell tenni az általa okozott kár megtérüléséért is. A rendőrség kibernyomozói hálózata másfél hónap alatt 15 eredményes felderítést hajtott végre; bezonosítottak 9 strómant, 5 középvezetőt és 2 szervezetirányítót. A kármegtérülési mutató 20 százalék felett van - közölte a rendőr altábornagy.

A kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvényt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága javaslatára fogadta el az Országgyűlés - mondta a hatóság elnöke. Biró Marcell szerint készül egy új rendelettervezet is, amely a digitális termékek kiberbiztonsági tanúsítványait tartalmazza majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×