eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Closeup female legs feet in white sneakers are riding, kicking by electric scooter on bike path in street of modern urban city. Moving by ecological eco portable transport of future concept.
Nyitókép: monstArrr_/Getty Images

Újabb fordulat az ittas e-rollerezés ügyében

Nem alkotmányossági kérdés az Alkotmánybíróság szerint, hogy ittasan rollerezés miatt büntettek meg valakit.

2021-ben egy férfit Debrecenben elítéltek – 150 ezer forint pénzbüntetést és 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabtak ki rá –, mert ittasan közlekedett elektromos rollerrel, amelyet a bíróságok szerint egyértelműen nem lábbal hajtott, hanem a beépített erőgéppel. A férfi az Alkotmánybírósághoz fordult, arra hivatkozva, hogy nem tudhatta, hogy cselekménye bűncselekmény, mertv az elektromos rollerről a jog az elkövetés idején nem rendelkezett.

A hvg.hu most azt írja, hogy az Alkotmánybíróság már döntött is az ügyben, a testület többsége szerint a Kúria 2022. október 5-én kelt jogértelmezésével megszüntette az elektromos roller valamely járműkategóriába való besorolásának hiányából eredő jogbizonytalanságot. Ez kimondta: a következetes bírói gyakorlat szerint gépi meghajtásúnak kell tekinteni azokat a közúti járműveket, amelyeket beépített erőgép hajt. Az elektromos roller tehát jármű, vagyis a közúton ittas állapotban közlekedő vádlott megvalósította a járművezetés ittas állapotban vétségét.

Az Alkotmánybíróság azt is megállapította, hogy a panasz nem alkotmányossági kérdésekre vonatkozik, hanem az eljáró bíróságok tényállás-megállapításának, bizonyítékértékelésének, valamint jogértelmezésének és jogalkalmazásának helytállóságát vitatja. Vagyis az indítvány nem tartalmaz olyan érvet, amelyet alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdésként lehetne értékelni. Három alkotmánybíró, Czine Ágnes, Márki Zoltán és Salamon László különvéleményzt fogalmazott meg: ők érdemi vizsgálatot folytatott volna le, mert alkotmányossági problémát látnak.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×