eur:
392.28
usd:
362.78
bux:
65897.33
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Lélektani határ közelébe ért a Balaton

Már csak 93 centis a Balaton, amely a nyáron már egyszer elérte a 121 cenis vízmélységet is.

Ahogy arról többször beszámoltunk idén semmi panasz nem lehetett a Balaton vízállására. Volt olyan időszak, június elején amikor 121 centis volt a tó és az előírások szerint is engedni kellett volna a Balatonból. Ezt használta ki a Bahart és 2 kompot és 2 katamaránt felúsztattak a tóra. Ennek érdekében megnyitották a Sió-csatornát, amely miatt 6,5 centi víz távozott.

Sióagárd, 2023. június 24.
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Sióagárdnál 2023. június 24-én. A csatorna a Balaton szükséges mértékű vízeresztésével vált hajózhatóvá. A hajók június 21-én délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tettek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont.
MTI/Kiss Dániel
Sióagárd, 2023. június 24. A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új személyszállító hajóinak egyikét vontatják a Sió-csatornán Sióagárdnál 2023. június 24-én. A csatorna a Balaton szükséges mértékű vízeresztésével vált hajózhatóvá. A hajók június 21-én délelőtt indultak útnak a komáromi hajógyárból a Dunán. A Sió torkolatáig 272 kilométert tettek meg, majd a Sió-csatornán 121 kilométert megtéve érik el a Balatont. MTI/Kiss Dániel

Ez akkor nagy vitát kavart, hiszen 2022-ben kimondottan alacsony volt a vízállás.

Az idei nyár különlegessége volt volt, hogy augusztus elején egy centit emelkedett a Balaton vízszintje.

Ilyenre, hogy nyáron történjék ilyesmi, a legritkább esetben van példa.

A Bahart-hajók

A vízi járművek, amelyek több mint 5 milliárd forintba kerültek, egyébként szeptember 22-én kifutottak első útjukra.

Az új hajók javítják a Balaton környékén élők közlekedési lehetőségeit,

a turisták számára nagyobb élményt jelentenek, több kerékpárt tudnak szállítani, és rövidül az átkelési idő - mondta akkor Dömötör Csaba államtitkár.

Idén csak szeptember csökkent 100 centi alá a tó és mostanra apad 93 centire. A 90 centis vízállás azonban már figyelmeztető. A szakemberek ezt a szintet látják optimálisnak. 2022 novemberében 69 centis volt a Balaton de a most következő napokra némi csapadékot ígér a meteorológia.

Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×