eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulója alkalmából tartott koszorúzási ünnepségen a Batthyány-mauzóleumnál, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megemlékezések a nemzeti gyásznapon

Katonai tiszteletadás mellett, Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kajári Ferenc vezérőrnagy a Honvéd Vezérkar főnőkének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, péntek reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A mai napon több helyen tartottak megemlékezéseket.

A rendezvényen, a többi között részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

Az aradi vértanúk a magyar szabadságszeretet szimbólumai. Soha el nem alvó fáklyalángok, akik ma is, mint az elmúlt 174 évben mindvégig, kijelölik az utat számunka, az örökösök számára, megmutatva, hogy melyek azok az örök értékek, amelyek nem képezhetik alku tárgyát - hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A politikus az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben úgy fogalmazott: ezek az örök értékek a szabadságvágy, a hazaszeretet, a bátorság és a személyes áldozatkészség.

"Sokan nem értik vagy nem akarják érteni Magyarország békepárti álláspontját" - állapította meg a politikus, majd hozzáfűzte:

"olyan világban élünk, amikor ahhoz is bátorság kell, hogy kimondjuk azt a szót, hogy béke."

A Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen a kormány nevében Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Zsigmond Barna Pál helyezte el a kegyelet koszorúit. Novák Katalin köztársasági elnök nevében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója koszorúzott, Orbán Viktor miniszterelnök nevében pedig Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár helyezett el koszorút.

Főpolgármester a Facebookon

Tartozunk az aradi vértanúk örökségének azzal, hogy 174 évvel később sem felejtjük, mit kell tennünk a szabad Magyarországért - írta a főpolgármester az aradi vértanúk emléknapján.

Karácsony Gergely emlékeztetett: a 13 aradi vértanú közül négyen nem, vagy alig beszéltek magyarul, ketten felnőttkorban tanulták meg a magyar nyelvet, Batthyány Lajos, az Aradon kivégzett első felelős miniszterelnök németül írta a beszédeit, majd magyarul magolta be azokat, mint afféle memoritereket.

Úgy fogalmazott: "Nem ennek ellenére, hanem ezzel együtt igaz magyar hősök ők, sorsukban benne van a történelmünk, benne vagyunk mi magunk is. A hazaszeretetünk, jelen időben."

Kiemelte, a hazát lehet sokféleképpen szeretni, lehet melldöngetve, hangoskodva, és lehet a legbelsőbb meggyőződés szerénységével, majd Kölcsey Ferencet idézve azt írta: "ahol sokat beszélnek a hazafiságról, keveset tesznek érte."

Dobrev Klára

Az aradi vértanúkat a közösségért vállalt felelősség emelte a nemzet közösségébe, és ma is a közös felelősségvállalás tehet nemzetté egy népet - mondta Dobrev Klára az aradi vértanúk emléknapján Budapesten.

A Demokratikus Koalíció (DK) Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésén a párt EP-képviselője arról beszélt: a felelősségvállalás emelte őket a magyar nemzet közösségébe, az, hogy nem megtagadták a magyar nemzetet, hanem a lehető legnagyobb áldozatot hozták érte. Ez a közös felelősségvállalás az, ami egymást nem ismerő embereknek közös identitást ad magyarságukban - hangoztatta Dobrev Klára.

LMP közleménye

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után a világ éppen olyan közönnyel figyelte a nagyhatalmi erőszak terrorját, mint 1956-ot követően. Október 6-a üzenete ugyanis az aradi vértanúk példaadására, a hazaszeretetre és a szabadság igaz ügyébe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×