eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Ma dől el, mennyi pedagógus marad az új rendszerben

Máig, szeptember 29-ig van lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. A pedagógusok szeptember 15. óta nyilatkozhattak arról, ha nem fogadják el a közalkalmazotti jogviszonyukat megszüntető, januártól hatályba lépő új szerződésüket.

A jogállási törvény jobb viszonyokat teremt a pedagógusok számára, mint amilyenek eddig voltak. Mindenki szabadon dönthet - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte lényegesen kevesebben távoznak, mint egyébként a nyári időszakban szoktak, és úgy becsülte, hogy talán 700 körül lehet az új szerződésüket alá nem írók száma.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Telexnek 1000 fős létszámot mondott, tankerületenként 20-25 fő lehet érintett.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban korábban arról beszélt, hogy a pedagógusokról szóló törvénynek a tanárhiány eltakarása a célja (utalt a nyugdíjas visszafoglalkoztatottakra és a képesítés nélküli tanítást lehetővé tevő szabályra), mindenesetre a felmondani szándékozó pedagógusok számáról pontos számok szerinte a jövő év elejére fognak látszani a közvetett adatokból.

A hvg.hu bemutatja egy pedagógusnak a jogviszonyváltozást elutasító nyilatkozatát, annak kapcsán, hogy

tudomására jutott egy 21 forintos "emelést" kapó tanár felmondása.

Ez mindenkit érint, aki 30 év tanítás után – felfelé lépdelve a kategóriákban - éppen 409 979 forintot keresett. Ezt emelték ugyanis a minimumként meghatározott 410 ezer forintra. A nő a Pedagógus I. kategóriába tartozik, a státusztörvényben meghatározott fizetési sáv szerint kereshetne akár 1,065 milliót is, de nem kapott ilyen ajánlatot.

Közben a G7 rámutatott: az állami oktatási rendszer az SNI-tanulók (sajátos nevelési igényű diákok) számára a szakemberhiány miatt még nagyobb kihívást jelent, illetve a helyhiány is gond lehet, ugyanis egy osztályba legfeljebb 2 SNI/autista gyerek vehető fel. Ezért ha például már az iskolás korban derül ki valamilyen tanulási probléma, akkor igencsak nehéz helyzetbe kerül a család.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×