eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary
Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Kiderült, kik voltak eddig a legbőbeszédűbbek ebben a parlamenti ciklusban

A kormánypárti politikusok közül öten több mint százszor szólaltak fel az Országgyűlésben 2022 májusa óta.

Hamarosan kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, az Index pedig utánajárt, hogy a 2022 májusa óta tartó ciklusban mely politikusok szólaltak fel legtöbbször, vagy maradtak némák a parlamentben. A lap azt írja, hogy ebben az időszakban nyolc olyan politikus volt, aki több mint száz alkalommal kapta meg a szót.

Az első helyen Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője áll, aki eddig 333-szor szólalt fel.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkáráról köztudott, hogy sokszor beszél a parlamentben, hiszen az előző két ciklusban mindkétszer ezer feletti felszólalása volt.

Ugyancsak az aktív politikusok közé sorolható Keresztes László Lóránt (LMP, 157 felszólalás), Koncz Zsófia (Fidesz, 149), Z. Kárpát Dániel (Jobbik-Konzervatívok, 146), Fónagy János (Fidesz, 128), Dömötör Csaba (Fidesz, 118), Tállai András (Fidesz, 109) és Kanász-Nagy Máté (LMP, 102).

A lap azt írja, a kormánypártok 135 képviselője közül több mint negyvenen ötnél is kevesebbszer beszéltek az Országgyűlés mostani ciklusában. A Fidesz és a KDNP képviselői közül Budai Gyula, Kovács Zsolt, Kövér László, Kubatov Gábor, Ferencz Orsolya és Tiba István viszont egyszer sem szólalt fel a parlamentben. Megjegyzik, volt egy olyan fideszes politikus Bíró Márk személyében, aki 2010 és 2022 között egyszer sem kapott szót, ő azonban már nem tagja az Országgyűlésnek.

A „hallgatók” közül kivételt képez Kövér László, hiszen házelnökként érthető módon ritkán szólal fel, ellenben volt már több mint félezer technikai megszólalása, ezek közé tartoznak azok is, amikor ülésvezetői minőségében beszél a parlamentben.

Az ellenzéki padsorokból csak a jobbikos Szabó Hajnalka nem szólalt fel, igaz ő mindössze négy hónapig volt a parlament tagja, 2022 őszén ugyanis lemondott mandátumáról. Érdekesség, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, Németh Zsolt több mint 17 percen át beszélt egyetlen felszólalása alkalmával, amikor Finnország NATO-csatlakozása volt a napirenden.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×