eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Tovább drágulnak az üzemanyagok – a nap hírei

Már dolgozik a kormány a családpolitika 2.0-ás programján – jelentette ki a kormányfő a budapesti demográfiai csúcs nyitónapján. Megjelent a rendelet a napelemmel termelt áram éves elszámolásáról. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Már dolgozik a kormány a családpolitika 2.0-ás programján - jelentette ki a kormányfő a budapesti demográfiai csúcs nyitónapján. Orbán Viktor megerősítette: a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét kiterjesztik a háromgyerekesekre is, de időpontot nem mondott. Azt is közölte: még nem sikerült visszafordítani a népességfogyást, ezért új intézkedésekre is szükség lesz. A tanácskozáson a köztársasági elnök nemzeti minimumnak nevezte a családpártiságot. Novák Katalin 12 pontot hirdetett meg a magyar családok védelmében, köztük a nevelés szabadságát, az otthonteremtést, és megbecsülést kért az időseknek. Fontosnak nevezte a versenyképes oktatást, és egészségmegőrzést és figyelmet kért a határon túli magyar családoknak is. Georgia Meloni olasz miniszterelnök a nők foglalkoztatásának fontosságáról szólt és azt mondta: Európában családellenes hangulat alakult ki és demográfiai válsággal kell szembenézni. Ruman Radev bolgár elnök az elöregedő társadalom problémájára hívta fel a figyelmet.

Megjelent a rendelet a napelemmel termelt áram éves elszámolásáról. Tíz évig szaldóelszámolásban maradhatnak azok a napelemes háztartások, amelyek már elvégezték a beruházást, vagy legkésőbb szeptember 7-éig beadták igényüket. Az átvételi árról a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt is bejelentette: januártól az ország területének nagy részén feloldják a napelemes rendszerek betáplálási stopját.

Fokozná a fogyasztók védelmét az ingadozó villamosenergia-árakkal szemben az Európai Parlament. Az állásfoglalás szerint a reform révén valamennyi fogyasztónak, valamint a kisvállalkozásoknak is részesülniük kell a hosszú távú, megfizethető és stabil árakból és a hirtelen ársokkok hatásának enyhítéséből.

A kormány december 31-ig meghosszabbítja a boltok kötelező akcióit – jelentette be Facebook-bejegyzésében a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra azt is közölte: a kötelező akciózás betartását ellenőrzi a hatóság, eddig 17 esetben büntetést is kiszabtak, több mint 72 millió forint összegben.

Tovább drágulnak az üzemanyagok. A holtankoljak.hu azt írja: pénteken a benzin ára 7, a gázolaj ára pedig 11 forinttal emelkedik. Ez várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. Péntektől a 95-ös átlagára 655, a gázolajé 676 forint körül alakul majd.

Szeptember 21-éig lehet jelentkezni a tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra - közölte a kulturális és innovációs miniszter. Csák János a Facebook-oldalán ismét arról beszélt, hogy tehetséggondozásban kimagasló munkát végző tanárok havonta nettó 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak, amely 10 hónapon át, szeptembertől júniusig jár.

Már lehet pályázni a Nemzeti Tehetség Program idei támogatásaira. A pályázatok több ütemben válnak elérhetővé, a most megjelent felhívásokra összesen több mint 2 milliárd forint támogatási igényt lehet benyújtani.

Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be agrárminiszter. A támogatást az év végéig ki is fizetik. A kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Bulgária feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. A kormányhatározat szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát és kiemeli a világméretű élelmiszerbiztonság szavatolásának szükségességét. Előzőleg még Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mellett Bulgária is a tilalom meghosszabbítását követelte. Ukrajna viszont közölte: törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősíti az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után

Minimálisan nőtt a munkanélküliség júliusban az OECD-országokban. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet államaiban átlagosan 4,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség a 7. hónapban, a júniusi rekordalacsony 4,7 százalékról. Ezzel a ráta már több mint egy éve 5 százalék alatt mozog.

Az előző év azonos időszakához képest közel megkétszereződött az illegális migránsok száma a Földközi-tenger középső medencéjében január és augusztus között. A Frontex jelentése szerint augusztus végéig a főként Olaszországot érintő, a Földközi-tengeren kialakult migrációs útvonal volt a legaktívabb: csaknem 114 300 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel ebben az időszakban, ami a legmagasabb 2016 óta. Idén eddig több mint 2325 ember veszett a Földközi-tengerbe.

Rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátást okoztak az idei erdőtüzek az északi féltekén – közölte az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata. Az erdőtűz-szezon májusban Kanadában kezdődött, akkor csaknem 410 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami a Kanadában eddig mért legmagasabb érték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×