eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Helyszínelők a börgöndi repülőtérnél, Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én. A rendőrség közlése szerint az eddig ismeretlen ok miatt a börgöndi repülőnapon lezuhant sportrepülőgép egy parkoló személygépkocsi mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy ember tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették.  A személygépkocsi utasai közül hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Börgöndön „a veszély győzött két kiváló pilótával szemben”

A szervezők és Székesfehérvár polgármestere is megszólalt a légi tragédiával kapcsolatban.

Ahogy arról több írásunkban is beszámoltunk: két ember meghalt vasárnap délután amikor egy amerikai típusú kisrepülő lezuhant egy légibemutatón. Ketten, apa és fia vesztették életüket. Mindketten gyakorlott pilóták voltak. Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a székesfehérvári kórházba szállították. Azóta előkerült egy videó, amelynek a készítője pár méterre állt a becsapódás színhelyétől, így pontosan látszik, hogy mi történt. Ide kattintva (18+) nézheti meg a felvételt.

A tragédia után már többen találgatják, hogy emberi vagy műszaki hiba okozhatta-e a balesetet. Abban szinte mindenki egyetért, hogy meg kell várni a műszaki elemzést, de ez nem lesz könnyű, mert a gép gyakorlatilag megsemmisült a becsapódáskor.

A szervezők most a Facebookon tettek közzé egy gyászközleményt, amit a Blikk szúrt ki. A posztot változtatás nélkül alább olvasható:

„A székesfehérvári Albatrosz Repülő Egyesület hónapok óta, erejét megfeszítve készült a sorrendben 28. Börgöndi Légiparádéra, amely nap dátuma sajnos most már örökre fekete betűkkel kerül be a szervezet és a város emlékkönyvébe. A bekövetkezett légikatasztrófa miatt a vasárnapi lett az első befejezetlen repülőnap.

Az egyesület tagjai egy emberként, mély megrendüléssel a szívükben fejezik ki együttérzésüket az elhunyt repülősök családtagjai felé, felmérhetetlen súlyú gyászukban osztoznak, az áldozatok emlékét tisztelettel megőrzik. Az Albatrosz Repülő Egyesület mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a tragédia sérültjeinek, felajánlja segítségét és támogatását mindazoknak, akik vétlen áldozatai lettek a bekövetkezett balesetnek.

Az egyesület tagjai továbbra is elkötelezetten dolgoznak azért, hogy a több mint százéves székesfehérvári repülés fennmaradjon és a tragédia után a létesítménnyel együtt tovább fejlődjék. Bízunk abban, hogy az elmúlt közel harminc évben sok-sok tízezer hozzánk látogató, a repülőtérről élményekkel hazatérő vendégünk értékeli mindazt a munkát, amit elvégeztünk eddig és mellénk áll, kitart mellettünk a kialakult nehéz helyzetben is.

A repülősök nagy családjáért, a jövőért, Székesfehérvár közösségéért szeretnénk minden erőnkkel tovább dolgozni. Most lehajtott fejjel, de a korábbiakhoz méltó elkötelezettséggel”

– zárta a sorait Szilády Dezső,az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

A tragédia kapcsán minap Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán. Többek között a következőket írta: „A rendezvény támogatójaként önkormányzatunknak, egész városunknak és személyesen nekem is nehezen szavakba önthető fájdalom az, ami ma történt. Imáinkban, gondolatainkban a pilóták szeretteivel és a sérültekkel vagyunk. Városunk minden polgára nevében mielőbbi, teljes felépülést kívánok a sérülteknek! A Székesfehérvár által adható minden segítség a baleset érintettjeinek rendelkezésére áll és fog állni a jövőben is. Ezúton is szeretném megköszönni a tűzoltók, a mentősök, a repülőnap szervezőinek helytállását, mellyel a balesetet kezelték.”

A repülőnap nézőinek pedig azt üzente:

„A sokk, a félelem, a fájdalom amit ma megtapasztaltunk, még sosem volt a börgöndi repülőnap része.

Tudom, sokan most gyermekeiknek próbálják elmondani, megmagyarázni, mi történt és miért láttak ilyen szörnyűséget azon a napon, ami a pilóták és a gépmadarak csodálatáé, az örömé kellett volna, hogy legyen. Értelmet nem adhatunk a balesetnek, azonban lelki kapaszkodót talán találhatunk.

Azért csodáljuk a repülőnapok aviátorait, azért tekintünk az ég felé minden repülőnapon, mert a pilóták bátorsága, gépeik röpte gyakran a lehetséges határait feszegeti, ezzel valami olyat tesznek, ami az embert hőssé emeli. Ez azonban mindig magával hozza a veszélyt és sajnos van, hogy a veszély győz. Ma Börgöndön a veszély győzött két kiváló, elismert pilótával, két nagyon bátor emberrel szemben.
Isten nyugosztalja őket!” – zárul a bejegyzés.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×