eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Helyszínelők a börgöndi repülőternél, Székesfehérvár közelében, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én. A rendőrség közlése szerint az eddig ismeretlen ok miatt a börgöndi repülőnapon lezuhant sportrepülőgép egy parkoló személygépkocsi mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy ember tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették.  A személygépkocsi utasai közül hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Fekete zászló a városházán - súlyos és életveszélyes állapotban vannak a repülőtragédia megégett sérültjei

Másod- és haramdfokú sérülésekkel ápolnak két embert a Honvédkórházban a vásárnapi börgöndi repülőtragédia után, a gyermek sérültet pedig életveszélyes állapotban kezelik a Bethesda Gyermekkórházban. Székesfehérváron a városházára kitűzték a fekete zászlót.

A budapesti Honvédkórházban két embert fogadtak súlyos égési sérülésekkel a vásárnapi tragikus baleset után. Mindketten 8 napon túl gyógyuló, másod-, illetve harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek, állapotuk stabil - tájékoztatták a feol.hu-t.

A vasárnapi börgöndi repülőgép baleset harmadik, gyermek sérültjét a lap szerint a szintén fővárosi Bethesda Gyermekkórházba vitték, intenzív osztályon kezelik, súlyos, életveszélyes állapotban.

Ahogy arról az Infostarton folyamatosan beszámoltunk, két ember meghalt vasárnap délután, amikor egy amerikai típusú kisrepülő lezuhant egy légi bemutatón a börgöndi repülőtéren. Apa és fia vesztették életüket, mindketten gyakorlott pilóták voltak.

A gép egy autó közelébe zuhant le, itt is többen megsérültek. Egy kisfiú könnyebben, őt helyszíni ellátás után a székesfehérvári kórházba szállították. Azóta előkerült egy videó, amelynek a készítője pár méterre állt a becsapódás színhelyétől, így pontosan látszik, hogy mi történt. Ide kattintva (18+) nézheti meg a felvételt. Három embert súlyos égési sérülésekkel Budapestre szállítottak kórházakba.

A tragédia után már többen találgatják, hogy emberi vagy műszaki hiba okozhatta-e a balesetet. Abban szinte mindenki egyetért, hogy meg kell várni a műszaki elemzést, de ez nem lesz könnyű, mert a gép gyakorlatilag megsemmisült a becsapódáskor.

A szervezők hétfőn a Facebookon tettek közzé egy gyászközleményt, amit a Blikk szúrt ki.

"Az egyesület tagjai egy emberként, mély megrendüléssel a szívükben fejezik ki együttérzésüket az elhunyt repülősök családtagjai felé, felmérhetetlen súlyú gyászukban osztoznak, az áldozatok emlékét tisztelettel megőrzik. Az Albatrosz Repülő Egyesület mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a tragédia sérültjeinek, felajánlja segítségét és támogatását mindazoknak, akik vétlen áldozatai lettek a bekövetkezett balesetnek.

A repülősök nagy családjáért, a jövőért, Székesfehérvár közösségéért szeretnénk minden erőnkkel tovább dolgozni. Most lehajtott fejjel, de a korábbiakhoz méltó elkötelezettséggel”

– zárta a sorait Szilády Dezső,az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

A polgármester is megdöbbent

A tragédia kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán. Többek között a következőket írta: „A rendezvény támogatójaként önkormányzatunknak, egész városunknak és személyesen nekem is nehezen szavakba önthető fájdalom az, ami ma történt. Imáinkban, gondolatainkban a pilóták szeretteivel és a sérültekkel vagyunk. Városunk minden polgára nevében mielőbbi, teljes felépülést kívánok a sérülteknek! A Székesfehérvár által adható minden segítség a baleset érintettjeinek rendelkezésére áll és fog állni a jövőben is. Ezúton is szeretném megköszönni a tűzoltók, a mentősök, a repülőnap szervezőinek helytállását, mellyel a balesetet kezelték.”

A repülőnap nézőinek pedig azt üzente:

„a sokk, a félelem, a fájdalom amit ma megtapasztaltunk, még sosem volt a börgöndi repülőnap része.

Értelmet nem adhatnak a balesetnek, azonban lelki kapaszkodót talán találhatunk. Éppen ezért a székesfehérvári városházára kitűzték a fekete zászlót. Ma Börgöndön a veszély győzött két kiváló, elismert pilótával, két nagyon bátor emberrel szemben. Isten nyugosztalja őket!” – zárul a bejegyzés.

fotó: Cser-Palkovics András Facebook-oldala.
fotó: Cser-Palkovics András Facebook-oldala

Vasárnap óta a közösségi médiában újabb felvételek is napvilágot láttak a balesetről. A szakértők szerint még ezek alapján is nehéz eldönteni, hogy miért történt a baleset, csak az alapos vizsgálat után állapítható meg a felelős.

A szegedi barát emlékezik

A szegedi Palágyi János a Blikkben arról beszélt, hogy Rózsavölgyi Vilmossal gyermekkorukból ismerték egymást. Azt mondta, nem tud elmenni a szegedi reptérről (itt volt a bázisuk), itt tartja a fájdalom, a hiány.

"Mindene volt a repülés, néha mondogatta, hogy az élete végéig repülni fog. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez így fog beteljesülni. Az egész családot megfertőzte, nemcsak a fiai, a feleségek, a gyerekek is bolondultak a kék ég meghódításáért, csak engem nem tudott rávenni arra, hogy autó helyett repülőt is vezessek. Sokszor vitt fel, soha, semmikor nem éreztem magam olyan biztonságban, mint amikor ő volt a pilóta."

A gép

A most lezuhant North American Aviation T–28 Trojan repülőgép két éve érkezett Magyarországra. Ez volt az egyetlen ilyen gép az országban. Az első köröket a magyar légtérben és magyar lajstromjellel Szeged felett tette meg – derült ki a Délmagyar 2021-es cikkéből. A gép tulajdonosa, Rózsavölgyi Vilmos az első felszállás előtt elmondta, hogy a repülőgépet 1951-ben gyártották, és 1956-ig az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak.

A 70-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe. A történet vége, hogy Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg. A gépet szétszedték, úgy szállították át Svájcba, majd Rózsavölgyi április 24-én baráti kapcsolatai segítségével vásárolta meg - foglalta össze a gép magyarországi történetét az Index.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×