eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: enbudapestem.hu

Új közlekedési tábla jelent meg az utakon, de nincs benne a KRESZ-ben

Angyalföldön próbálták ki a Puszi és pá táblát az iskolánál, és akkor a sikere, hogy már az egész országban terjed, noha hivatalosan nem is létezik.

Újabb „Puszi és menj!”- táblát adták át Újbudán, ezúttal a Gellérthegy lábánál található Köbölkút utcai általános iskolánál. Ehhez hasonló tábla először Angyalföldön jelent meg, annyira bevált, hogy több kerületben elkezdték alkalmazni, és több vidéki nagyváros is átvette – írja az enbudapestem.hu.

Az első K+R, azaz Kiss & Ride zónát Angyalföldön alakították ki. A „Puszi és menj” elnevezés már több mint hatvanéves, először a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg 1956-ben, és azt jelenti, hogy a sofőr csak addig áll meg az autójával, amíg az utasával puszit váltanak, összeölelkeznek, és már hajt is tovább.

A tábla a KRESZ-be még nem került be, inkább szimbolikus, figyelemfelhívó szerepe van, de a gellérthegyi utcában sebességcsökkentő forgalmirend-változást is életbe léptettek, hogy a táblának közvetve ugyan, de érvényt szerezzenek. A K+R táblákat is a várakozni tilos tábla alá szokták elhelyezni, vagyis amúgy is legfeljebb öt percig lehetne ott megállni.

A „Puszi és pá!”, avagy „Puszi és menj!” zóna annyira bevált, hogy több kerületben is elkezdték alkalmazni, és több vidéki nagyváros is átvette. 2019-ben már Budafok-Tétényben, a Játék utcában található Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola előtt is megjelent a tábla, de Cegléden és Székesfehérváron is állítottak egyet-egyet, és azóta sorra kerülnek ki a táblák Sopronban, Pécsett és Debrecenben. Újbudán 2022 szeptemberében jelentek meg a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×