eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió és a 33 országot tömörítő Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) harmadik csúcstalálkozóján Brüsszelben 2023. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Globális békecsúcs megrendezéséről egyeztetett az ukrán és a francia elnök - a nap hírei

Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát a dél-koreai LG és a kanadai Magna. Jelentős munkaerőhiányra figyelmeztetett az állami egészségügyi ellátásban a Kórházszövetség elnöke.

Miskolcon hozza létre első közös európai gyárát a dél-koreai LG és a kanadai Magna - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: az LG az elektromosautó-ipar egyik vezető beszállító vállalata, a Magna pedig a világ egyik talán legdiverzifikáltabb autóipari beszállítója. A 20 milliárd forintos beruházás 200 új munkahelyet teremt, a kormány ehhez hatmilliárd forintos támogatást biztosít. A miniszter ismertetése szerint a gyárban elektromos autók berendezéseit és alkatrészeit, az elektromos motorok különböző elemeit, valamint fedélzeti töltőket és invertereket fognak gyártani.

Jelentős munkaerőhiányra figyelmeztetett az állami egészségügyi ellátásban a Kórházszövetség elnöke. Velkey György az RTL-nek nyilatkozva elmondta: tarthatatlan, hogy több évet kelljen várni komoly műtétekre. Tapasztalatai szerint a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy kevés az ápoló- és helyenként a műtői személyzet. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára erre úgy reagált: lakosságarányosan nincs kevés orvos, viszont előfordulnak egyenlőtlenségek bizonyos szakmákban és területileg. A szakdolgozók hiányát jelentősebbnek tartja, ezért is kapnak jövő márciusban fizetésemelést, amire a költségvetésből 240 milliárd forintot különítettek el.

Két, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház patológiáján - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az intézmény megbízott vezetője megszüntette a kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát, és ekkor, a munkakörök átadása-átvételekor találták meg a holttesteket. Kökény Zoltán orvosigazgató a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljeskörű tisztázása érdekében belső vizsgálatot rendelt el, és bejelentést tett a rendőrségen.

Idén 28 százalékkal többen jelentkeztek agrárképzésre, mint egy évvel korábban - ismertette az agrárminiszter a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén. Nagy István elmondta országosan 4082 egyetemi hallgató kezdi meg a tanulmányait az agrár- és élelmiszeripari szakokon, közülük 451-en a Debreceni Egyetemen.

Elfogadhatatlan, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének menesztése után a magyar himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János azt írta, a tantestület és a szülők sorfalat állva, egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak a lépés ellen. Az államtitkár szerint a munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.

Az Ukrajnának nyújtandó további védelmi segélycsomagokról tárgyalt telefonon az ukrán és a francia elnök. Volodimir Zelenszkij elmondta: megállapodás született Franciaország és francia cégek részvételéről az ősszel Ukrajnában megrendezendő első védelmi ipari fórumon. Tárgyaltak továbbá a gabonafolyosó működésének szavatolásáról és az odesszai régió biztonságának megerősítéséről. Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron emellett egyeztetett egy globális békecsúcs megrendezéséről, amelyre a lehető legtöbb országot meg szeretnék hívni különösen az Európán kívülieket.

Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál - jelentette ki a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka a The Observer-nek adott interjúban. Olekszandr Tarnavszkij elmondta: az orosz erők idejük és erőforrásaik 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordították, és csak 20 százalékát a második és harmadik vonalra. Hozzátette: az ukrán csapatok az áttörés mindkét oldalán haladnak előre, és beépültek a visszaszerzett területekre. Elmondta azt is, hogy az ellentámadást az oroszok által épített hatalmas aknamező akadályozta.

Taktikai atomtámadási hadgyakorlatot tartott tegnap hajnalban Észak-Korea. Ezzel arra figyelmeztettek, hogy Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra, miközben Phenjan katonai elrettentő erejének megerősítésén dolgozik Washingtonnal és Szöullal szemben. A jelentés szerint a 2, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki.

Florida hurrikán sújtotta északnyugati vidékére látogatott az amerikai elnök. Joe Biden felszólította a törvényhozást, hogy fogadja el 16 milliárd dolláros igényét a szövetségi katasztrófaalap feltöltésére. Az elnök arra hivatkozott, hogy az idei, szokatlanul sok természeti katasztrófa miatt a korábban a költségvetésben szereplő összeg elfogyott. Joe Biden a vihar okozta károkat megtekintve szövetségi forrásokat és segítséget ígért az újjáépítéshez és helyreállításhoz

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×