eur:
390.18
usd:
365.62
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Stég Fonyód közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újabb részletek a balatoni stégbontások ügyében

Az utcai közösségek által épített stégek csak akkor kaphatnak engedélyt, ha egyesületet alapítanak a tulajdonosok.

Mint arról már az Infostart több cikkben is beszámolt, a Balaton több településén megkezdték az illegálisan épített stégek elbontását. Legutóbb Balatonmáriafürdőn tartottak fórumot az ügyben, ahol a mintegy 200 stég csaknem 60 százalékának nincs engedélye.

A napi.hu arról ír, hogy a helyhatóságok évek óta nem tettek semmit az illegális stégek ellen, ezért idén nyáron lakossági bejelentések alapján a vízügy lépett, noha a bontás nem is az ő feladata lenne.

Az eljárás szerint ha egy engedély nélküli stégen szerepel név, akkor megpróbálják elérni a tulajdonost, hogy maga bontsa el a bejárót, illetve ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő stégek esetében –, szerezzen rá engedélyt. Ellenkező esetben ki kell fizetni az elbontatást, aminek a költsége több százezer forint is lehet.

Most 60-100 éve létesült lejárók válnak hirtelen illegálissá egy későbbi jogszabály alapján. Balatonmáriafürdőn például legfeljebb 21 kaphat engedélyt. Az utcai molóközösségeknek ráadásul legalább egyesületet kell alakítaniuk, mert a kizárólag jogi személy kérhet engedélyt, amihez szükség lesz a vízügyi hatóság támogatására, de a döntést a megyei kormányhivatal hozza majd meg.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×