eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Stég Balatonfenyves közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

Flexelős stégbontás a Balatonon - megszólalt a vízügy

Amíg a folyókon az árhullámok, a Balatonnál a tavat használó emberek adnak feladatot a vízügy szakembereinek: Balatonmáriafürdőn az illegális stégeket bontják. Siklós Gabriellával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk.

A Balatonnál jelenleg a természet nem ad feladatot, miután szokatlan mód – az időjárásnak köszönhetően – emelkedett a vízállás augusztusban. Annál inkább az illegális stégek, amik bontását a vízügy emberei végzik.

Siklós Gabriella tájékoztatása szerint a balatonmáriafürdői eset nem egyedi. Mint mondta, minden ilyen bontási munkát alapos utánajárás előzi meg, egyértelműen tisztázva a jogi körülményeket.

„Ha nem találjuk a tulajdonost, ha nem állami területről van szó, ha tudjuk, hogy nem bérlik, ott elkezdődik az illegális stégek elbontása”

– fogalmazott az OVF szóvivője.

A bontási munkálatok – a polgármesterekkel egyeztetve – addig folytatódnak, ameddig arra szükség van, de csak ott, ahol nem lehet a tulajdonosokat beazonosítani – ismételte meg a szóvivő.

Ahol a tulajdonos azonosítható, ott a vízügyi hatóságnak kell fellépnie, ami viszont nem az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×