eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels

Parkolás a házunk előtt – sokba kerülhet, ha ezt nem tudjuk

Az ingatlan tulajdonosa nem korlátozhatja a közterületi parkolást, az önkényesen kirakott kövek miatt pedig súlyos bírság jöhet.

Évről évre visszatérő probléma az időszakosan nagyobb forgalmú üdülőtelepüléseken, hogy az autósok minden lehetséges helyen megpróbálnak leparkolni, az ingatlantulajdonosok pedig mindenféle eszközzel megkísérlik ezt megakadályozni. A vezess.hu kiderítette, hogy mihez van joga egy háztulajdonosnak, illetve miért ütheti meg a bokáját.

Gombolai Éva, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. csoportvezető jogtanácsosa elmondta, hogy a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, ha pedig a járda mellett zöldsáv is van, akkor az úttestig terjedő teljes területet gondozni kell. Oda fát ültetni azonban csak önkormányzati engedéllyel lehet.

Az ingatlan előtti közterületen parkoló autóst nem lehet jogszerűen elküldeni, mert ahol a KRESZ megengedi a megállást és várakozást, ott szabad megállni és várakozni. Az ingatlan tulajdonosának nincs „bérelt helye” a saját háza előtti közterületen, így ha nincs tiltó tábla, illetve a várakozás KRESZ-ben írt egyéb feltételei is teljesülnek, akkor azt parkolásra más is igénybe veheti.

Van azonban egy kevéssé ismert KRESZ-szabály, miszerint tilos ott várakozni, ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza. Zöldterületre sem szabad parkolni, ezt önkormányzati rendeletek szabályozzák, ilyen esetben a közterület-felügyelet vagy a rendőrség is bírságolhat.

A tulajdonos a háza elé, közterületre engedély nélkül nem tehet semmilyen műtárgyat, így köveket, bójákat sem. Minden ilyen a közterület engedély nélküli használatának minősül, aminek következményei lehetnek. Jellemzően első körben felszólításra számíthatunk, de könnyen bírság lehet az esetből. Ha az engedély nélkül kihelyezett, parkolásgátlóként alkalmazott terméskövek balesetet okoznak, akkor a kár megtérítésére kötelezhető az, aki az adott tárgyait engedély nélkül kihelyezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×