eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter - a nap hírei

Lemondott Varga Judit igazságügyi miniszter, utóda Tuzson Bence lesz. Bővül augusztustól a kötelező akciózásban szereplő termékek köre az élelmiszer-árstop megszűnése után. Rendeletmódosítás megindításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy megakadályozza egy vegyianyag-lerakat létrehozását Soroksáron.

Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter. Ő jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára. Orbán Viktor tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát, utódjának Tuzson Bencét jelöli – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. Varga Judit július végén távozik a posztjáról, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson ő vezethesse a Fidesz listáját. A politikus a konzervatív erők megerősödését reméli, s további munkájával ezt a célt kívánja szolgálni.

Bővül augusztustól a kötelező akciózásban szereplő termékek köre az élelmiszer-árstop megszűnése után. A gazdaságfejlesztési tárca most ismertette a korábban bejelentett változások további részleteit. A kötelező akciózásban érintett üzletekben az árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár. Emellett a korábbi 8 árstopos termékfajta közül két termékfajta valamennyi termékét kötelesek heti rendszerességgel legalább 15 százalékkal alacsonyabb áron kínálni úgy, hogy a 15 százalékos kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani.

Jövő hét kedden szavaz az Országgyűlés a pedagógusokat érintő státusztörvényről, Svédország NATO csatlakozása csak az őszi ülésszakban kerülhet napirendre – értesült a hvg.hu. A képviselők hétfőn, kedden és pénteken üléseznek, a jövő héten megtartják a költségvetés végszavazását is. A tervek szerint a háromnapos rendkívüli parlamenti ülésszakkal zárja a munkát a nyári szünet előtt a parlament.

Közzétette az országos kompetenciamérés eredményeit az Oktatási Hivatal. Az idei volt az első olyan tanév, amikor teljesen digitálisan szervezték meg a felmérést a Tehetségkapu online felületén. Az Oktatási Hivatal ismertetése szerint: matematikából a 8. és 10 évfolyamon az előző évekhez hasonló eredményt értek el a diákok, 6. évfolyamon az átlageredmény jelentősen javult, szövegértésből a 8. és 10. évfolyamon romlás figyelhető meg, 6. évfolyamon pedig hasonló szinten vannak az eredmények mint egy évvel korábban.

Rendeletmódosítás megindításáról döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy így akadályozza meg egy vegyianyag-lerakat létrehozását Soroksáron. Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, a módosítás elindításának célja, hogy megvédjék a területet attól a tervtől, miszerint a kormány és kínai partnerei az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyianyagok bázisát Budapestre szeretnék telepíteni. A főváros településszerkezeti tervének módosításának megindításáról szóló indítványt egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

Átmenetileg negyvenmilliárd forintra emelik a főváros folyószámla-hitelkeretét - döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az intézkedés a városvezetés által meghirdetett túlélőprogram része. A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte elfogadott javaslat szerint az OTP Banknál meglévő 25 milliárdos hitelkeretet a július 14. és szeptember 20. közötti időszakra emelik meg 40 milliárd forintra.

Akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton a kínai BYD. A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója első körben összesen száz munkahelyet hoz létre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Sencsenben. Szijjártó Péter elmondta: a kormány egymilliárd forintos támogatást biztosított a beruházáshoz, a cég Komáromban elektromos buszokat gyárt.

Megbocsáthatatlannak nevezte a francia elnök, hogy egy közúti ellenőrzés során egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt. Emmanuel Macron az egész nemzet együttérzéséről biztosította az áldozat családját. A rendőrt emberöléssel gyanúsítják és őrizetbe vették. A Belügyminisztérium belső vizsgálatot indított az ügyben. Az eset miatt tegnap utcai zavargások törtek ki Párizs egyik elővárosában. 31 embert állítottak elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett.

Ukrajnában 10 ember meghalt, 56-an megsebesültek, amikor orosz rakétacsapás érte tegnap Kramatorszk várost. A két belváros egy éttermekkel teli, forgalmas részét találta el, a halottak között egy gyerek is van. Tavaly áprilisban egy rakétatámadás 63 ember életét követelte a kramatorszki pályaudvaron. A The Guardian szerint az eltalált Pizzázó nem csak a lakosság, hanem a külföldi újságírók körében is népszerű volt, akik gyakran onnan végezték a munkájukat.

Svédországban két tüntető ismét Koránt égetett egy mecset előtt. A rendőrség előzetesen jóváhagyta Stockholmban a "tiltakozó akciót", de után eljárást indított a könyvet elégető egyik férfi ellen. Az akció egyik iraki származású szervezője elmondta: a könyvégetéssel az iszlámot kívánták bírálni. Ulf Kristersson svéd kormányfő törvényesnek, de nyílt provokációnak minősítette az incidenst.

Szombattól megszűnik az ingyenes utazás a Budapest-bérlettel a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között közlekedő Intercity vonatokon-közölte a MÁV. Az utazás ismét csak felár megfizetésével vehető igénybe szombattól. A korábban bevezetett felármentesség a 3-as metró rekonstrukciója idején enyhítette a közlekedési kényelmetlenségeket, és a felújítás befejezése miatt döntöttek a szolgáltatás befejezéséről.

Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta, amely egy hete Komáromból induló, és két új katamaránt hozott - közölte a

Balatoni Hajózási Zrt. A 4 hajó néhány nap múlva zsilipelhet át a Balatonra. A a rendszerváltás óta most először érkeznek vadonatúj kompok és katamaránok a Balatonra, ez 40 éve nem látott korszerűsítést jelent a balatoni hajózás életében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×