eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Jön az egynapos autópálya-matrica

Egy 2022-es uniós jogszabály miatt elvileg jövőre minden tagállamnak biztosítania kell ezt a lehetőséget.

Hazánkban 10 napnál rövidebb időtartamra nem lehet autópálya-matricát vásárolni, de egy még 2022-ben elfogadott európai uniós határozat viszont változást hozhat ebben – írja a Totalcar.

Az új közlekedési és díjbeszedési rendszerekről szóló szabályozás szerint 2024-től a tagállamoknak biztosítaniuk kell napi, heti, havi és éves matricákat a nehézgépjárművek, napi, heti és/vagy 10 napos, havi és/vagy két hónapos, valamint éves matricákat a személygépkocsik esetében.

A matricák árát is megszably az uniós előírás, eszerint a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát.

Jelenleg 49 190 forint az éves díj, így a kéthavi felső korlátja 14 757, a havié 9346, a 10 naposé 5902, a hetié 5410, a napi matricáé 4 427 forint.

A tagállamok 2022-ben két évet kaptak arra, hogy felkészüljenek az új szabályozásokra és kiépítsék az új matrica-rendszert, így várhatóan 2024-ben megjelenhetnek az egynapos autópálya-matricák. Elsőként Csehország már bejelentette, hogy 2024 márciusától bevezeti az egynapos autópálya-matricát, amely 200 koronába (3300 forintba) fog kerülni – írja az autopalyamatrica.hu.

A szakportál szerint egyelőre nincs információ arról, zajlik-e nálunk az egynapos matricák előkészítése.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×