eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Getty Images/ Lourdes Balduque

Hamarosan a gyógyszertárakban is be lehet adni az oltások egy részét

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint elsődlegesen a szezonális védőoltások beadásánál lehet szerepük a patikáknak.

"A Semmelweis-program kialakításakor döntés született arról még 2010-ben, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részeként milyen szakmai feladatokat tudnak vállalni elsődlegesen a gyógyszerhasználathoz, illetve a különféle betegségekben történő gyógyszeralkalmazáshoz kapcsolódóan" – mondta el az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

Az erre vonatkozó egyik irányelvet május 31-ig kellett elkészíteniük és leadniuk a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságára, ez a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó legfontosabb gyógyszerészi prevenció szabályairól szól. De megkezdődött egy olyan irányelv előkészítése is, amelyik a gyógyszerészek, gyógyszertárak vakcinációban való részvételét tuja biztosítja. Ezenkívül egy olyan irányelv kidolgozását is elkezdik, amely elsődlegesen a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszerészi intervenció részleteit tartalmazza.

"Nagyon bízom abban, hogy ezeknek a napi gyakorlatban való implementálásához a politika segítségét is megkapjuk" – jegyezte meg Hankó Zoltán.

A cél, hogy a vakcinációba a kórházi és a közforgalmú gyógyszertárak is bekapcsolódjanak. A gyógyszertárak közreműködésére a szezonális védőoltásoknál lehet számítani, ilyen például az influenza elleni vagy az utazáshoz kapcsolódó védőoltás. Az életkorhoz kötött, kisgyerekek körében kötelezően beadandó védőoltásokban még nem gondolkodnak. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, a járványokhoz kapcsolódó vagy szezonális védőoltásoknál a lakosság átoltottsági aránya nagyságrenddel nagyobb, mintha ezeket a védőoltásokat az alapellátási rendszeren belül kapják meg a lakosok.

Hankó Zoltán hozzátette: ennek nagyon komoly társadalmi hozadéka lehet, és ha megvalósul, a gyógyszerész-társadalom egy kicsit hozzá tud járulni a hazai lakosság egészséges életéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 10:51
×
×
×
×