eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Getty Images/ Lourdes Balduque

Hamarosan a gyógyszertárakban is be lehet adni az oltások egy részét

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint elsődlegesen a szezonális védőoltások beadásánál lehet szerepük a patikáknak.

"A Semmelweis-program kialakításakor döntés született arról még 2010-ben, hogy a gyógyszertárak az egészségügyi ellátórendszer részeként milyen szakmai feladatokat tudnak vállalni elsődlegesen a gyógyszerhasználathoz, illetve a különféle betegségekben történő gyógyszeralkalmazáshoz kapcsolódóan" – mondta el az InfoRádióban a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

Az erre vonatkozó egyik irányelvet május 31-ig kellett elkészíteniük és leadniuk a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkárságára, ez a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó legfontosabb gyógyszerészi prevenció szabályairól szól. De megkezdődött egy olyan irányelv előkészítése is, amelyik a gyógyszerészek, gyógyszertárak vakcinációban való részvételét tuja biztosítja. Ezenkívül egy olyan irányelv kidolgozását is elkezdik, amely elsődlegesen a krónikus betegségekhez kapcsolódó gyógyszerészi intervenció részleteit tartalmazza.

"Nagyon bízom abban, hogy ezeknek a napi gyakorlatban való implementálásához a politika segítségét is megkapjuk" – jegyezte meg Hankó Zoltán.

A cél, hogy a vakcinációba a kórházi és a közforgalmú gyógyszertárak is bekapcsolódjanak. A gyógyszertárak közreműködésére a szezonális védőoltásoknál lehet számítani, ilyen például az influenza elleni vagy az utazáshoz kapcsolódó védőoltás. Az életkorhoz kötött, kisgyerekek körében kötelezően beadandó védőoltásokban még nem gondolkodnak. A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, a járványokhoz kapcsolódó vagy szezonális védőoltásoknál a lakosság átoltottsági aránya nagyságrenddel nagyobb, mintha ezeket a védőoltásokat az alapellátási rendszeren belül kapják meg a lakosok.

Hankó Zoltán hozzátette: ennek nagyon komoly társadalmi hozadéka lehet, és ha megvalósul, a gyógyszerész-társadalom egy kicsit hozzá tud járulni a hazai lakosság egészséges életéhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×