eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Pharmacist working at a pharmacy organizing products while wearing a protective face mask during the coronavirus outbreak.
Nyitókép: FatCamera/Getty Images

Nem találják az orvosságot a gyógyszerhiányra

A hiány csökkent, viszont a hiányt okozó problémák nem szűntek meg.

Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa rég nem látott gyógyszerhiánnyal néz szembe. A tavalyi év végén kifogyóban voltak az amoxicillin tartalmú antibiotikumok és a paracetamol tartalmú készítmények is, mely még idén is éreztette hatását – írja a G7.

Egy nemrég megjelent európai körkép szerint 2021-hez képest 2022-ben nem javult, sok tagállamban romlott a gyógyszerhiány az EU-ban. Főként a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére készült gyógyszereket érintette a hiányt, melyeket az antibiotikumok és az idegrendszerre ható készítmények követtek. AA tanulmány szerint a legtöbb gyógyszer a gyártói kapacitással kapcsolatos okok miatt hiányzik.

"Az utolsó békeévekhez képest megkétszereződött a gyógyszerhiány mértéke"

– mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke a lapnak. A gyógyszerszektor arra számított, hogy a Covid-járvány levonulásával visszaáll az egyensúly a piacon, de ezt a háború és a gazdasági válság teljesen felülírta. A gyógyszergyártáshoz használt hatóanyagok mintegy 70-75 százaléka a Távol-Keleten, Kínában és Indiában készül, sőt, van nagyjából 100 olyan hatóanyag, amit kizárólag ezen a területen gyártanak. Minden, ezt a területet érintő probléma kihat így az egész világra.

A forróitalpor-hiány a szakember szerint a pandémia utóhatása. Feller Antal szerint a piacon korábban sokkal kiegyensúlyozottabb volt az ellátottság – ezt az átmeneti hiányok és a hozzájuk kapcsolódó pánikvásárlások szokták leginkább felborítani. A gyógyszer-nagykereskedőknek, gyógyszerészeknek, gyógyszertáraknak is nagy kihívás a gyógyszerhiány, és annak állandó kezelése.

A nagykereskedők óriási terhet kaptak a nyakukba: a kieső termékeket megpróbálták máshonnan beszerezni, a Hungaropharmánál külön szervezeti egységet kellett felállítani arra, hogy folyamatosan keressék az alternatív lehetőségeket. Ha ugyanabból a termékből nem tudnak máshonnan szerezni, akkor azonos hatóanyagtartalmú, de adott esetben drágább verziót kell megrendelniük. Vényköteles gyógyszer esetén a NEAK támogatása nem változik, tehát

ha a termék drágább, akkor a betegnek is többet kell fizetnie érte.

Az EU-s országok önállóan dönthetnek arról, hogyan kezelik a gyógyszerhiányt, viszont sokat segíthet egy közös keretrendszer kidolgozása, amely csökkentheti az időszakos hiányokat. Törekedniük kell a gyógyszerbiztonság érdekében a beszállítói láncok lerövidítésére, a kelettől való függőség csökkentésére. Az uniós szintű szabályozás azonban még várat magára: a reformjavaslat egy új keretrendszert bevezetésére 2022 decemberében került volna az Európai Bizottság elé, melyet eredetileg 2023 márciusára halasztottak,d e ez tovább csúszik.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 19:47
×
×
×
×