eur:
395.25
usd:
371.87
bux:
66277.71
2024. április 16. kedd Csongor
Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2023. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

"Kevesebb hangoskodás, több eredmény" – nem készül politizálni az új Mazsihisz-elnök

A Kecskeméti Zsidó Hitközség eddigi vezetője, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádióban elmondta, "elsősorban egyházként" szeretnének működni.

Grósz Andort 107-ből 70 szavazattal választották meg a következő négy évre a leköszönő Heisler András utódjául. A Mazsihisz elnöki tisztére a másik jelölt Nógrádi Péter ügyvéd volt.

Az új elnök az InfoRádióban azt mondta, hogy békére és nyugalomra lesz szükség az értelmes munkához. "Nyilvánvaló, hogy minden értékes dolgot, ami ennek a szervezetnek, egyháznak a struktúrájában létrejött, megvalósult, meghagyjuk, és megtesszük azokat az intézkedéseket, amelyek a modern korban a jól működő neológ zsidóság érdekeit képviseli" – fogalmazott.

Grósz Andor a legfontosabb feladatok egyikének nevezte a fiatalok megszólítását. "Olyan vonzó programokat kell létrehoznunk, amelyek elvezetik őket a vallásgyakorlás lehetőségéhez is. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni más korosztályokról sem, olyan programokat szeretnénk, amelyek érdekfeszítővé tehetik ezt az életet a Mazsihisz keretein belül. És van még egy fontos dolog: a vidéki zsidóság, amely a legtöbbet szenvedte a holokauszt idején, és a legnagyobb vérveszteséget, áldozatokat hozta, meg szeretné élni napjainkban a vallásos életét és a zsidóságát. Ehhez még nagyobb odafigyelésre, erőre és több eszközre van szükség a következő években" – mondta.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége új elnöke azt szeretné, hogy

elsősorban egyházként működjön a Mazsihisz. Nem szeretnének politizálni

– tette hozzá.

"Nyilvánvalóan lesz véleményünk akkor, ha antiszemitizmusról, gyűlöletbeszédről, társadalmi igazságtalanságról van szó, ami érinti a mi híveinket is, és a Mazsihisz aurájába tartozó akár zsidó, de nem hívő embereket."

Kevesebb hangoskodás és több eredmény – tette hozzá Grósz Andor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×