eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2023. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

"Kevesebb hangoskodás, több eredmény" – nem készül politizálni az új Mazsihisz-elnök

A Kecskeméti Zsidó Hitközség eddigi vezetője, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádióban elmondta, "elsősorban egyházként" szeretnének működni.

Grósz Andort 107-ből 70 szavazattal választották meg a következő négy évre a leköszönő Heisler András utódjául. A Mazsihisz elnöki tisztére a másik jelölt Nógrádi Péter ügyvéd volt.

Az új elnök az InfoRádióban azt mondta, hogy békére és nyugalomra lesz szükség az értelmes munkához. "Nyilvánvaló, hogy minden értékes dolgot, ami ennek a szervezetnek, egyháznak a struktúrájában létrejött, megvalósult, meghagyjuk, és megtesszük azokat az intézkedéseket, amelyek a modern korban a jól működő neológ zsidóság érdekeit képviseli" – fogalmazott.

Grósz Andor a legfontosabb feladatok egyikének nevezte a fiatalok megszólítását. "Olyan vonzó programokat kell létrehoznunk, amelyek elvezetik őket a vallásgyakorlás lehetőségéhez is. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni más korosztályokról sem, olyan programokat szeretnénk, amelyek érdekfeszítővé tehetik ezt az életet a Mazsihisz keretein belül. És van még egy fontos dolog: a vidéki zsidóság, amely a legtöbbet szenvedte a holokauszt idején, és a legnagyobb vérveszteséget, áldozatokat hozta, meg szeretné élni napjainkban a vallásos életét és a zsidóságát. Ehhez még nagyobb odafigyelésre, erőre és több eszközre van szükség a következő években" – mondta.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége új elnöke azt szeretné, hogy

elsősorban egyházként működjön a Mazsihisz. Nem szeretnének politizálni

– tette hozzá.

"Nyilvánvalóan lesz véleményünk akkor, ha antiszemitizmusról, gyűlöletbeszédről, társadalmi igazságtalanságról van szó, ami érinti a mi híveinket is, és a Mazsihisz aurájába tartozó akár zsidó, de nem hívő embereket."

Kevesebb hangoskodás és több eredmény – tette hozzá Grósz Andor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×