eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Meghosszabbodhat a háborús veszélyhelyzet

A háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról is szavaz az Országgyűlés. A törvényhozás kedden, szerdán, csütörtökön és május nyolcadikán is összeül.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése kedd délután 1 órakor. A képviselők négy, közelmúltban elhunyt társuk, a fideszes Bajkai István, a kisgazda Pásztor Gyula, az SZDSZ-es Páris András és az MSZP-s Götzinger István életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalásokat követően interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el. Az ellenzék egyebek mellett a tanárok státusztörvényéről, a Tungsram elbocsátott dolgozóinak soráról, az infláció csökkentéséről, a szélerőművek telepítésének engedélyezéséről, a terménypiaci krízis felszámolásáról, az élelmiszerárak letöréséről és az akkumulátorgyárak hulladékának kezeléséről faggatja majd a kormány képviselőit.

A szócsaták csillapultával ismét napirendre kerül a magyar életmód védelméről szóló törvénymódosítási javaslat, amit Novák Katalin köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

Kedden még külügyi, közigazgatási, közbeszerzési, kiberbiztonsági, egészségügyi és fogyasztóvédelmi indítványok biztossági jelentéseit, illetve módosító javaslatait is megtárgyalják a képviselők. Továbbá szó lesz az állami projektértékelők jogviszonyáról, az állami vagyonelemek ingyenes átadásáról, a vagyonnyilatkozatok szabályinak újbóli megváltoztatásáról, a vízközművekről, a soros magyar EU-elnökség feladatairól és a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról is.

Ez utóbbiról nemrégiben Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a következőket mondta az Országgyűlésben: „A háború elhúzódásával az Európát fenyegető gazdasági válság kezelése megkívánja, hogy a kormány az elkövetkező hónapokban is megtehesse a szükséges intézkedéseket a magyar emberek megélhetése és biztonságának védelme érdekében, továbbá biztosítsa a háború ellen Magyarországra menekülők támogatását és megsegítését is.”

Szerdán a képviselők, a napirend előtti felszólalásokat követően szavaznak az előbb említett előterjesztésekről, megtárgyalják a fideszes Pócs János mentelmi ügyét és belevágnak a Btk., valamint a szövetkezeti, az adatvédelmi, az igazságügyi és a szakképzési törvény módosításának vitájába. Szó lesz még az igazgatási szünetről, az ágaraminiszter hatásköréről és a köztársasági elnök jogállásáról is.

Csütörtökön a parlament megemlékezik a tűzoltóság napjáról, majd újfent viták következnek, a többi között a hivatásos szolgálati jogviszonyról, valamint a családok ügyintézésének és a közműszolgáltatásoknak az egyszerűsítéséről. Május 8-án, hétfőn napirend előtti felszólalások, kérdések, azonnali kérdések, és naprend utáni felszólalások lesznek az Országgyűlésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×