eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. április 30-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatáson tartózkodott Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Semjén Zsolt: Ferenc pápa megtette első csodáját

Hétmilliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége.

Közös egyházi-kormányzati sajtótájékoztatón derültek ki újabb részletek a pápalátogatásról és annak szervezéséről.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megköszönte a szervezőknek és a százezernyi résztvevőnek, hogy méltó módon tudta Magyarország fogadni a pápát. Megjegyezte: "Ferenc pápa megtette első csodáját, mert az, hogy a magyar politikai élet ilyen békességben volt, az a csoda kategóriába tartozik, ezért csak megköszönni tudom minden politikai oldalnak a felelősségteljes és méltó hozzáállását."

A politika nem minden, van, ami fontosabb a pártpolitikánál, és ezt nemcsak a politikai élet, hanem az egész magyar társadalom érezte, ezért is volt ilyen méltóságteljes ez a három nap - tette hozzá.

Elmesélte, hogy a Papp László Budapest Sportarénában P. Mobil koncertet rendeztek volna szombaton, de a látogatás szervezésekor gördülékenyen át tudták ezt tenni vasárnapra, ahogy a Ferencváros-Újpest mérkőzést is könnyen eltolták egy nappal.

A pápa által hozzánk intézett üzeneteket meg kell fontolni és meg kell szívlelni, válogatás nélkül

- hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

"Mintegy tapintható volt, hogy ez az apostoli út, vagyis lelkipásztori, lelki természetű út megerősítette az egész magyar társadalmat lelkileg. Nemcsak a katolikusokat, hanem más felekezethez tartozókat is, ahogy az Istent keresőket és vallásos embereket is."

Számtalan jelét adta az egyházfő, hogy jól érezte itt magát

- jegyezte meg.

A látogatás történelminek nevezhető, sőt bizonyos értelemben üdvtörténetinek is Semjén Zsolt szerint.

A szál fehér rózsát azért adta távozáskor a szentatyának, mert a pápa a Santa Maria Maggiore Bazilikában a Szűzanya ikonjánál szokott imádkozni hazatérésekor. A magyar politikus ezt a virágot ezért úgy adta, hogy vigye azt a magyar nép nevében az ikonhoz. Ahogy az időközben megjelent képen látható volt, ez megtörtént.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönetnyilvánítása után arról beszélt, hogy kulcsfontosságú szerepe van Magyarországon az egyháznak abban, hogy "hidakká váljunk kelet és nyugat között, az elkereszténytelenedő világ és a keresztény világ között, és egyáltalán: hogy megtanuljuk, képesek legyünk az evangéliumi értékrendet mindenek fölé emelni és aszerint élni, bármilyen megpróbáltatás érjen is bennünket".

"Bízom benne, hogy egész magyar népünk számára, országhatáron belül és kívül, ez olyan nemzeti ünnep volt, amely elkísér bennünket reményei szerint nemcsak napokon, hanem heteken, hónapokon keresztül."

Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára felidézte: 2,5 hónapjuk volt a programok megvalósítására. Megköszönte a munkáját annak a több ezer embernek, aki valamilyen módon segített a pápalátogatás előkészítésében.

A TEK gondoskodott a pápa személyi védelméről, amíg az egyházfő Magyarországon tartózkodott. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta: rendkívüli esemény nélkül, a vatikáni szervek szerint világszínvonalon látták el ezt a feladatot - ez a dicséret a Belügyminisztérium összes szervének, a minisztériumon kívüli polgári és titkosszolgálatoknak is szól. A szakmai sikerhez a külföldi titkosszolgálatoktól érkezett információk is hozzájárultak.

A rendőrség szempontjából is rendkívüli esemény nélkül fejeződött be a pápalátogatás, minden a terveknek és a rendőrségi elképzeléseknek megfelelően alakult, ami a nagyon alapos előkészítésnek is köszönhető volt - mondta Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A lakosságnak is köszönetet mondott, mivel sokan választották a tömegközlekedést a rendőrségi kéréseknek megfelelően. Adatokkal illusztrálta a közlekedésszervezési munkát:

  • 36 kilométeren korlátozták a parkolást
  • 4000 szórólapot helyeztek el autók szélvédőjén az érintett útvonalakon
  • 1000 plakáton terjesztették a korlátozásokkal kapcsolatos információkat
  • 310 gépjárművet kellett elszállítaniuk
  • 7510 rendőr és 96 polgárőr vett részt a rendőri biztosításban a 3 nap alatt.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az állam és az egyház együttműködésében új modell jött létre, amely alá- és fölérendeltség helyett a feladatmegosztáson alapul. Ez jelentkezett már a szegények kezelésében vagy a menekülthelyzettel kapcsolatos munkában, és most az elmúlt 3 nap is bizonyította ezen együttműködés tökéletességét. Úgy látta, minden résztvevőt megérintettek a történtek, a pápa érkezése, jelenléte.

A Ferenc pápa által elmondott hat beszéd, valamint spontán megnyilvánulásai a béke iránti vágyat fejezte ki, ebben a kormány osztozik az egyházzal - mondta Kovács Zoltán. "Próbálják agyonhallgatni, de a hagyományos családról és nemi szerepekről alkotott véleményünk is egybecseng a pápa által elmondottakkal" - tette hozzá. Harmadik elemként megjegyezte: a fiatalokkal történő találkozáson egyértelművé vált, hogy az egyház üzenetei élő, szerves, a társadalom szempontjából organikus üzenetek, amelyek rezonálnak a társadalommal.

"A pápa üzenete menő volt", ott több tízezer fiatal rezonált az üzeneteire.

A szentatya spontaneitására, nem várt tetteire utalva (például amikor a Szent István Bazilika előtt besétált a tömegbe, vagy amikor a fiatalok körében nem tervezetten barátkozásba kezdett) elmondta: ezt csak olyan országban lehet megvalósítani, ahol a rendészeti tettek mellett az országban magában is biztonság van.

Elhangzott még, hogy

7 milliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége,

eredetileg ennyit szántak rá, a végleges költségvetés még nem áll rendelkezésre. Ennek minimális részét tették ki az egyházi költségek, az állam fizetett szinte mindent: helyszínek kialakítása, bérlete, az oltárépítés, a biztosítás és minden más. Főként a rendezvényszervezési oldalról a mintegy 2 hónap alatt történő megvalósítás "világszám" volt, a Kossuth téren is világszínvonalú volt a kialakítás - mondta Kovács Zoltán.

A pápalátogatással kapcsolatos összes cikkünk itt érhető el.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×