eur:
392.28
usd:
366.98
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Balogh Csaba

Lemondott Göd polgármestere

"Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, hogy nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat" - közölte a Facebookon Balogh Csaba. A DK-nak is odaszúrt.

"Sikereket tudok felmutatni, de mostanra már teljesen kiüresítette a kormány, a fideszes és a velük kollaboráló álellenzéki testületi többség a munkakörömet" - közölte a polgármester.

A videóban úgy fogalmazott: "szembe kellett néznem az igazsággal, hogy nem tudok küzdeni a NER helyi és országos többsége ellen. Feloszlatni nem tudom a testületet, a kormányhivatal pedig ahelyett, hogy törvényességfelügyeletet gyakorolna rajtuk, inkább a kezük alá dolgozik. Így viszont mást nem tehetek: eltávolodok tőlük, nem viszem el helyettük a balhét."

Elmondása szerint a DK-s képviselők bebizonyították, hogy "országosan a legorbánellenesebbnek tartják magukat, de valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel." Szerinte ez is azt mutatja, hogy addig, amíg ott vannak a rendszerben, addig az ellenzéknek esélye sem lesz rendszert váltani és ugyanúgy kétharmaddal fog bukni a Fidesszel szemben. Később hosszan részletezte a sikereit és a DK-Fidesz "koalíciónak" titulált lépéseket.

Közölte még, hogy csak politikusként lép hátra, civilként folytatja. "Ha csak én szenvednék, valószínűleg tűrném még tovább is. De gondolnom kell a családomra" - indokolt még a szövegben. Közölte, mindazok számíthatnak a segítségére, akik kiállnak azért, hogy Magyarország újra egy demokratikus, fejlődő jogállam lehessen, ahol a kormány nem tart rabságban, és nem áldoz be egy egész várost a saját hatalma érdekében. Azokat fogja támogatni, akik azt akarják, hogy megszűnjön a különleges gazdasági övezet intézménye, hogy a Samsung garantálja a gyár biztonságos működését, és akik a gyár bevételeiből infrastrukturális fejlesztéseket valósítnanának meg.

  • Az ellenzéki pártszövetség Balogh Csaba vezetésével 2019 októberében leváltotta a Fideszt Gödön, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás, és a nyolc fős frakció kettévált.
  • Két alpolgármester, valamint egy DK-s és egy jobbikos képviselő kilépett a közös frakcióból, és új frakciót alakított, így három négyfős frakció maradt a testületben.
  • A kiválás után az új frakció a kormánypárti képviselőkkel közösen megszavazott egy rendeletet, amely szerint a korábbi tizenötmillió helyett már csak kétszázezer forintról dönthet a polgármester közgyűlés hozzájárulása nélkül.
  • Nem sokkal később a DK, az LMP, a Jobbik és a Fidesz képviselőiből álló testületi többség két hétre, majd még 30 napra felfüggesztette a polgármestert a hivatalából. A bíróság később Baloghnak adott igazat, és visszamenőleges hatállyal érvénytelenítette a polgármester felfüggesztését - idézte fel a Telex.

Az önkormányzati választás előtt alig egy évvel tehát időközi polgármester-választás lesz Gödön.

Várhatóan nemcsak polgármestert választanak majd, miután január végén lemondott a város 5. egyéni körzetében megválasztott – a polgármesterrel máig szövetséges – volt LMP-s önkormányzati képviselő, Hlavács Judit. Döntését ő is azzal indokolta, hogy nem szeretne hozzájárulni a demokrácia és az önkormányzatiság, valamint az ellenzéki városvezetés látszatának fenntartásához. Szerinte ugyanis nincs demokrácia ma Magyarországon, és Gödön nem a Fidesz ellenzéke vezeti a várost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×