eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Még az idén befutnak a magyar légvédelem radarrendszerei és rakétái – a nap hírei

A kormány megelőlegezi az országos napelemes hálózat fejlesztésének uniós támogatásait. Az európai energiaellátás biztonságának sérülékenysége felértékelte Azerbajdzsánt – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Minden várakozást felülmúlt a turisztikai ágazat tavalyi teljesítménye.

A kormány megelőlegezi az országos hálózat fejlesztésének uniós támogatásait, hogy a lehető legtöbb napelemet lehessen csatlakoztatni – közölte az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Steiner Attila szerint a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium. Felidézte: azok kapcsolhatják naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket.

Az európai energiaellátás biztonságának sérülékenysége felértékelte Azerbajdzsánt, amely most egész Európa számára stratégiailag fontos országgá vált – jelentette ki a magyar miniszterelnök, miután az azeri elnököt fogadta. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére. Közölte: mind a földgáz, mind a villamosenergia, amely Azerbajdzsánból érkezik Magyarországon keresztül halad, ezért Magyarország ennek az új helyzetnek is a nyertese lesz. Azt mondta: mostantól kezdve a bolgárok, a románok, a magyarok vagy a szlovákok együttműködése az energiaügyben nem regionális, hanem összeurópai kérdés, hiszen egész Európát tudják ellátni ezeken az országokon keresztül, ezért várják, hogy az Európai Bizottság ennek megfelelően fogja majd támogatni a szükséges projekteket.

Még az idén megérkeznek a légvédelemhez szükséges radarrendszerek és rakéták Magyarországra - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormány honlapjára feltöltött videóban megismételte: a rendszer, amely az izraeli Vaskupolának is részét képezi, teljes mértékben biztosítani fogja a magyar légteret. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a magyar haderő minél előbb a legfelkészültebb legyen, mert Magyarországnak adott esetben a NATO-ra támaszkodva, de saját haderejével kell megvédenie a határait, vagy legalábbis elegendő elrettentő erőt kell mutatnia ahhoz, hogy semmilyen irányból semmilyen biztonsági fenyegetés ne érhesse.

Megtarthatják a kétórás figyelmeztető sztrájkot holnap a szakképzésben dolgozók, miután jogerőre emelkedett elsőfokú végzés a még elégséges szolgáltatásról. A bíróság arról értesítette a szakszervezetet, hogy a kormány képviselője lemondott a fellebbezés jogáról. A szakképzésben dolgozók a közoktatási sztrájkhoz csatlakoznak annak utolsó napján. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

Ajánlást fogadott el az Európai Unió Tanácsa a minimáljövedelem bevezetésére a szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében. A szervezet célnak nevezte meg a magas foglalkoztatottság elérését, a munkaképes lakosság munkaerőpiaci integrációját is. A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok határozzák meg a minimumjövedelem szintjét és legkésőbb 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő mértékét.

Finnország kitart amellett, hogy Svédországgal együtt csatlakozzon a NATO-hoz, legkésőbb a júliusi csúcstalálkozón Vilniusban - közölte a finn külügyminiszter. Pekka Haavisto azokra a török kijelentésekre reagált, amelyek szerint Törökország Finnország NATO-csatlakozását jóváhagyná, de Svédországét nem. Stockholm és Helsinki NATO-csatlakozási kérelmét már csak két ország blokkolja: Magyarország és Törökország.

Újabb országos sztrájk lesz Franciaországban holnap, a kormány nyugdíjreform tervei miatt. A francia vasúttársaság arra figyelmeztetett, hogy az egész vasúti hálózatot súlyosan érinti a sztrájk, ezért azt tanácsolta, hogy az utasok töröljék utazásaikat, és inkább otthonról dolgozzanak. A párizsi metrójáratok és az agglomerációs helyiérdekű vasút közlekedésében várhatóan szintén súlyos zavarok lesznek. A légiközlekedésben is fennakadásokra lehet számítani.

Minden várakozást felülmúlt a turisztikai ágazat tavalyi teljesítménye - mondta az InfoRádiónak a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke. Guller Zoltán úgy fogalmazott: ha minden jól alakul, akkor a forgalom az idén már meghaladhatja a pandémia előtti 2019-es rekordszintet. Hozzátette: 14,2 millió vendég 40 millió vendégéjszakát töltött itt, ez csaknem 40 százalékos emelkedést jelent. Tavaly a szálláshelyek bevétele 668 milliárd forint volt, ami egy év alatt 52 százalékos növekedés.

Már csak kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén kedd éjfél a határideje. Azok az autósok, akik matrica nélkül hajtanak fel díjköteles útszakaszra, 1 órás türelmi időn belül mentesülnek a büntetés alól, ha megveszik a jogosultságot. A pótdíj éves országos e-matrica megvásárlásával is kiváltható.

Február 1-jétől jövedéki adót kell fizetni a hagyományos dohányzást helyettesítő alternatív termékek után, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot. A Világgazdaság szerint a forgalmazók szálanként 35 forint jövedéki adót lesznek kötelesek befizetni, egyes termékek ára akár 700 forintot is emelkedhet szerdától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×