eur:
395.52
usd:
364.8
bux:
65566.65
2024. március 19. kedd Bánk, József

Még az idén befutnak a magyar légvédelem radarrendszerei és rakétái – a nap hírei

A kormány megelőlegezi az országos napelemes hálózat fejlesztésének uniós támogatásait. Az európai energiaellátás biztonságának sérülékenysége felértékelte Azerbajdzsánt – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Minden várakozást felülmúlt a turisztikai ágazat tavalyi teljesítménye.

A kormány megelőlegezi az országos hálózat fejlesztésének uniós támogatásait, hogy a lehető legtöbb napelemet lehessen csatlakoztatni – közölte az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár. Steiner Attila szerint a fejlesztések ütemében fokozatosan megszűnhet a betáplálási moratórium. Felidézte: azok kapcsolhatják naperőműveiket a korábbi szabályok szerint az országos hálózathoz, akik október 31-ig bejelentették a csatlakozási igényüket.

Az európai energiaellátás biztonságának sérülékenysége felértékelte Azerbajdzsánt, amely most egész Európa számára stratégiailag fontos országgá vált – jelentette ki a magyar miniszterelnök, miután az azeri elnököt fogadta. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére. Közölte: mind a földgáz, mind a villamosenergia, amely Azerbajdzsánból érkezik Magyarországon keresztül halad, ezért Magyarország ennek az új helyzetnek is a nyertese lesz. Azt mondta: mostantól kezdve a bolgárok, a románok, a magyarok vagy a szlovákok együttműködése az energiaügyben nem regionális, hanem összeurópai kérdés, hiszen egész Európát tudják ellátni ezeken az országokon keresztül, ezért várják, hogy az Európai Bizottság ennek megfelelően fogja majd támogatni a szükséges projekteket.

Még az idén megérkeznek a légvédelemhez szükséges radarrendszerek és rakéták Magyarországra - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormány honlapjára feltöltött videóban megismételte: a rendszer, amely az izraeli Vaskupolának is részét képezi, teljes mértékben biztosítani fogja a magyar légteret. Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a magyar haderő minél előbb a legfelkészültebb legyen, mert Magyarországnak adott esetben a NATO-ra támaszkodva, de saját haderejével kell megvédenie a határait, vagy legalábbis elegendő elrettentő erőt kell mutatnia ahhoz, hogy semmilyen irányból semmilyen biztonsági fenyegetés ne érhesse.

Megtarthatják a kétórás figyelmeztető sztrájkot holnap a szakképzésben dolgozók, miután jogerőre emelkedett elsőfokú végzés a még elégséges szolgáltatásról. A bíróság arról értesítette a szakszervezetet, hogy a kormány képviselője lemondott a fellebbezés jogáról. A szakképzésben dolgozók a közoktatási sztrájkhoz csatlakoznak annak utolsó napján. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

Ajánlást fogadott el az Európai Unió Tanácsa a minimáljövedelem bevezetésére a szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében. A szervezet célnak nevezte meg a magas foglalkoztatottság elérését, a munkaképes lakosság munkaerőpiaci integrációját is. A tanács azt ajánlja, hogy a tagállamok határozzák meg a minimumjövedelem szintjét és legkésőbb 2030-ig fokozatosan érjék el a jövedelemtámogatás megfelelő mértékét.

Finnország kitart amellett, hogy Svédországgal együtt csatlakozzon a NATO-hoz, legkésőbb a júliusi csúcstalálkozón Vilniusban - közölte a finn külügyminiszter. Pekka Haavisto azokra a török kijelentésekre reagált, amelyek szerint Törökország Finnország NATO-csatlakozását jóváhagyná, de Svédországét nem. Stockholm és Helsinki NATO-csatlakozási kérelmét már csak két ország blokkolja: Magyarország és Törökország.

Újabb országos sztrájk lesz Franciaországban holnap, a kormány nyugdíjreform tervei miatt. A francia vasúttársaság arra figyelmeztetett, hogy az egész vasúti hálózatot súlyosan érinti a sztrájk, ezért azt tanácsolta, hogy az utasok töröljék utazásaikat, és inkább otthonról dolgozzanak. A párizsi metrójáratok és az agglomerációs helyiérdekű vasút közlekedésében várhatóan szintén súlyos zavarok lesznek. A légiközlekedésben is fennakadásokra lehet számítani.

Minden várakozást felülmúlt a turisztikai ágazat tavalyi teljesítménye - mondta az InfoRádiónak a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke. Guller Zoltán úgy fogalmazott: ha minden jól alakul, akkor a forgalom az idén már meghaladhatja a pandémia előtti 2019-es rekordszintet. Hozzátette: 14,2 millió vendég 40 millió vendégéjszakát töltött itt, ez csaknem 40 százalékos emelkedést jelent. Tavaly a szálláshelyek bevétele 668 milliárd forint volt, ami egy év alatt 52 százalékos növekedés.

Már csak kedd éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén kedd éjfél a határideje. Azok az autósok, akik matrica nélkül hajtanak fel díjköteles útszakaszra, 1 órás türelmi időn belül mentesülnek a büntetés alól, ha megveszik a jogosultságot. A pótdíj éves országos e-matrica megvásárlásával is kiváltható.

Február 1-jétől jövedéki adót kell fizetni a hagyományos dohányzást helyettesítő alternatív termékek után, amelyek hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot. A Világgazdaság szerint a forgalmazók szálanként 35 forint jövedéki adót lesznek kötelesek befizetni, egyes termékek ára akár 700 forintot is emelkedhet szerdától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×