eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Friss hír a pedagógusok rendkívüli felmondásáról - a nap hírei

A pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség Letartóztatták a csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelő és két másikat megsebesítő férfi. Vasárnap délutánra 23-ra emelkedett a szombati orosz légicsapás halálos áldozatainak száma az ukrajnai Dnyipróban.

Letartóztatták a csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelő és két másikat megsebesítő férfit - közölte a Fővárosi Törvényszék. A Budai Központi Kerületi Bíróság több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt rendelte el a kényszerintézkedést február 15-ig. A letartóztatás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölték ki. Az ülésen a férfi tényfeltáró, beismerő vallomást tett. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett. A 35 éves támadó büntetett előéletű, korábban is erőszakos bűncselekmények miatt ítélték el, és akkor is próbaidőn volt, amikor szíven szúrta a rendőrt.

A pedagógusok rendkívüli felmondásáról szóló rendelet azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A szervezet tiltakozik a megfélemlítő eljárás ellen, amely szerint a tanév végéig meg lehet hosszabbítani a jogaikért, béremelésért és az oktatás jövőjéért protestáló tanárok elbocsátását. A szövetség közleménye felidézi: a polgári engedetlenséget azért alkalmazzák a pedagógusok, mert egy másik kormányrendelet, illetve egy későbbi salátatörvény gyakorlatilag ellehetetlenítette a jogszerű sztrájkot.

A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció üzenete egyértelmű: kevesebb drága szankciót, és több beleszólást az embereknek - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádióban. Dömötör Csaba közölte: a konzultáció eredménye szerint a válaszolók 97 százaléka hallani sem akar nukleáris energiára, gázra vonatkozó büntetőintézkedésekről, de az olajszankcióknak sincs támogatottságuk. Beszélt arról is, hogy Európa egészében romlanak a gazdasági kilátások, világszerte az európai gazdasági térségben a legnagyobb a lassulás.

Már februárban bevezetheti az oroszok elleni 10. szankciós csomagot az Európai Unió – írja a brüsszeli Politico. A portál uniós diplomatáktól úgy tudja: az orosz nukleáris energia és Fehéroroszország ellen hoznának szigorúbb büntetőintézkedéseket.

Vasárnap délutánra 23-ra emelkedett a szombati orosz légicsapás halálos áldozatainak száma az Ukrajna keleti részében lévő Dnyipróban - közölte a városi tanács a katasztrófavédelmi szolgálatra hivatkozva. Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül hetvenketten sebesültek meg, köztük 13 gyermek, 39 embert mentettek ki. Még mindig keresnek 43 személyt.

Szombaton is csaknem 16 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra. Több mint 5 ezren az ukrán-magyar, több mint 10 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 211 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Már 300 ezernél is több gyermeknek nyitottak szülei vagy hozzátartozói Kincstári Start-értékpapírszámlát, csak tavaly 34.500 új Babakötvényt kötöttek - írta Facebook-oldalán a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes felidézte: az ott elhelyezett összeg az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, és a befizetések mellé tavaly óta duplájára emelt kormányzati támogatás is jár. Hozzátette: az értékpapírszámlákon csaknem 200 milliárd forintot tartanak nyilván.

Az idén 300 milliárd forint hívható le abból a mintegy 2 ezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő 7 évben egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban – közölte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. A politikus azt is közölte, hogy február 20-án egy szakmai kerekasztal-beszélgetésre hívta az ágazat képviselőit, hogy az elérhető források részleteiről és az Európai Egészségügyi Unió további kiterjesztéséről egyeztessek velük. A találkozón az egészségügyi források elosztásáért felelős uniós ügynökség is képviselteti magát.

Idén is folytatódik a Modern városok program, amelynek jelenleg több mint száz projektje tart fejlesztési szakaszban - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Facebook-oldalán megjelent videóban. Gyopáros Alpár emlékeztetett: a Modern városok program a megyei jogú városok kiemelt fejlesztési programja, amelynek keretében 4200 milliárd értékben zajlik a 23 megyei jogú várost érintő, soha nem látott léptékű fejlesztés. A kormánybiztos elmondása szerint a kormány eddig 2200 milliárd forintot fizetett ki a projektgazdák számára.

A Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat a magyar kultúra napján a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az idén január 22-én a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját ünneplik. 1823-ban ezen a napon, Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×