INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

napinfó

a nap hírei

hírösszefoglaló

inforádió

Hamarosan lezárulhat a Vodafone állami felvásárlása - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Kiemelt feladatnak tartja az energiaszuverenitás erősítését az energiaügyi miniszter. Már látogatható XVI. Benedek sírja a Szent Péter-bazilikában.

Hamarosan lezárulhat a Vodafone állami felvásárlása. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány 425 millió eurós hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Bank számára azzal, hogy a tőkekövetelés 80 százalékára állami kezességet vállal. Az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja az Antenna Hungária számára, a telekommunikációs óriáscég korábban a 4iG-ben szerzett többséget. Amennyiben a tranzakció végbemegy, úgy a 4iG 51 százalékos, többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg az állam a 49 százalékos kisebb részt kapná. A tranzakció értéke 715 milliárd forint.

Kiemelt feladatnak tartja az energiaszuverenitás erősítését az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba a Kossuth rádióban azt mondta: az enyhe tél miatt nem sok gáz fogyott, ezért nagyon magas a gáztárolók töltöttsége Európában és Magyarországon is. Közölte: ugyan még érkezik Európába orosz gáz, de nem lehet kizárni, hogy a háború sokáig tart, valamint azt sem, hogy emelkedik a gáz ára. Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság elnöke szerint akár 30 milliárd köbméter gáz is hiányozhat a piacról, a miniszter azt mondta: az unióban körülbelül 25 nagyobb LNG-terminál épül, ezeken lehet fogadni a távolról érkező cseppfolyós földgázt.

Januártól emelt maximális összeggel vehetik igénybe a kisgyermekesek a gyed extrát, amely már 9 éve segíti a családokat – írja közleményében a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes hangsúlyozza: a gyermekgondozási díj maximális összege januártól a minimálbér-emeléssel bruttó 324.800 forintra emelkedett. Szólt arról is, hogy hatályba lépett a 30 év alatti, gyereket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége, ami a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és az úgynevezett diplomás gyed összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb összegben kaphatják kézhez a fiatal anyák.

Az LMP inflációkövető béremelést adna minden közszolgálati dolgozónak – jelentette ki az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese. Kanász-Nagy Máté kifejtette: az infláció már meghaladja a 20 százalékot is, legjobban az élelmiszerárak szabadultak el. Az LMP javaslata szerint a szociális ágazatban, az oktatásban, az egészségügyben, az államigazgatásban dolgozók esetében minden év január 1-jén és július 1-jén meg kell állapítani azt a bérkorrekciót, ami egyenlő az infláció mértékével.

Budapestre ért az oktatásért indult Tudásmenet. A Miskolcról január 2-án 6 napon át tartó 180 km-es gyaloglás szombat délután a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál ért véget, ahol a diák- és pedagógusszervezetek egyúttal demonstrációt is tartottak. A Tudásmenetet lezáró tüntetés után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette: a rendkívüli kongresszus határozata értelmében folytatják a munkabeszüntetéseket, és továbbra is érvényben van a gördülő sztrájk.

Holnaptól megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái, vagyis összevonják az eddigi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. Az azokra feltöltött összegek pedig összeadódnak. A változás 2 és fél millió kártyafelhasználót és csaknem 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint 2022. november végén a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összeg elérte a 88 milliárd forintot, ezt országszerte csaknem 50 ezer elfogadóhelyen használhatják fel a vendégek.

Globális igazságügy-miniszteri értekezletet hívott össze a brit kormány az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálásának előmozdítására. A nagyszabású rendezvényt márciusban tartják Londonban. Dominic Raab brit igazságügy-miniszter kiemelte: az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után csaknem egy évvel a nemzetközi közösségnek a lehető legerőteljesebb támogatást kell nyújtania a hágai törvényszék számára, hogy a háborús bűnösöket felelősségre lehessen vonni az elkövetett atrocitásokért.

Az orosz-fehérorosz regionális katonai egység közös légi hadgyakorlatot tart január 16-tól február elsejéig - közölte a minszki védelmi minisztérium Telegram-oldalán. A tájékoztatás szerint repülés-taktikai manőverekbe a fehérorosz fegyveres erők minden repülőterét, gyakorlóterét és légvédelmét is bevonják. A fehérorosz-orosz közös katonai erőt tavaly hozták létre a fehérorosz védelmi miniszter akkori közlése szerint védelmi céllal.

Megnyitották a látogatók előtt a Szent Péter-bazilikában a pápáknak szentelt kriptát, ahova csütörtökön temették el a december 31-én elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A volt egyházfő sírját egyszerű fehér carrarai márványlap fedi. A sír a bazilika altemplomában található, a kripta a pápák hagyományos temetkezési helye. XVI. Benedek ott nyugszik, ahol korábban XXIII. János és II. János Pál pápa, akiknek porait szentté avatásuk után a bazilika kápolnáiba helyezték át.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018