eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKV Zrt.

Arany mintázatok látványa tárul elénk a frissen felújított Ferenciek tere metróállomáson – képek, videó

Az M3 vonal újabb két belvárosi állomása kapcsolódik be a metróforgalomba januárban. Az állomások karakterét meghatározó grafikai elemekről és az árnyalatok többletjelentéséről a tervezők beszéltek.

"Az újragondolt állomás aluljárószintjén a több mint negyven év alatt már megszokott narancssárga szín őrzi a múlt emlékét, de üde árnyalata frissességet sugall. A mozgólépcsőn leérve egy teljesen új látványvilággal találkozhatunk" – írja a BKV.Zrt. sajtóközleményében.

A tervezők a felszínen lévő városi térnek nevet adó ferences rendre utalva választottak színeket és grafikai motívumot a peronszinten. A visszafogott, kicsit önmegtartóztató barna és a ragyogó arany kontrasztja határozza meg az arculatot. A nyers acél oszlopok esztétikailag tovább gazdagítják a teret, ugyanakkor illeszkednek a vonalra jellemző funkcionalista hagyományokhoz.

Forrás: M3felújítás.hu
Forrás: M3felújítás.hu

A vágánytér burkolatára olyan grafikai képet képzeltek, ami kapcsolódik az állomás lényegét adó mozgáshoz, egyszerre absztrakt, légies, derűs, ugyanakkor finoman utal Szent Ferenc legendájára:

Forrás: M3felújítás.hu
Forrás: M3felújítás.hu

Az állomás tervezői Kosztolányi Zsolt és Klopp András, a madár motívum megalkotásában Réti Kamillával és Somogyi Boglárkával egészült ki a tervezői csapat.

A Ferenciek tere építészeti koncepciójáról a tervezők is beszéltek:

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×