eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Időkép/Sípark Mátraszentistván

A hóágyú sem segít: már csak egy hazai sípálya tart ki

Az évszakhoz képest annyira meleg van, hogy bezár az eplényi sípálya. A Normafán is tavaszi kiránduláshoz alkalmas körülmények uralkodnak. A mátraszentistváni sípark még kitart, de már külföldön, a magasabb helyeken is csak hóágyúzással tudnak megfelelő körülményeket biztosítani. Wesselényi Andreával, a Síelők.hu alapító főszerkesztőjével beszélgettünk.

Január 4-től bezár az eplényi síaréna, így a hazai síterepek közül már csak a mátraszentistváni sípark látogatható. Itt csökkentett üzemmódban, de kedvezményes jegyárak mellett várják a csúszni vágyókat – mondta Wesselényi Andrea. A Síelők.hu alapító főszerkesztője hozzátette: a jelenlegi enyhe időben a hóágyúzás sem működik: tartósan 0 fok fölötti hőmérséklet mellett a hópótlás ugyanis lehetetlen, ezért zárt be Eplény, vagy vált a Normafa is alkalmatlanná a téli sportolásra.

Külföldön sem tökéletes a helyzet, de legalább még működnek a sípályák. Bár csak technikai hó van, a pályák pedig sokszor jegesek, legalább egy részük síelhető. Wesselényi Andrea szerint érdemes a kora reggeli órákban hódolni a sportnak, amikor valamennyire még kifagyott és jobb minőségűek a pályák, mert a délutáni órákra latyakossá válik a hó.

Megjegyezte, kisebb síterepek úgy alkalmazkodnak a felmelegedéshez, hogy megnyitják a kalandparkokat, a nyári szánkópályát és a kerékpárkölcsönzőket, vagyis a tavaszi sportokat is lehetővé teszik.

Ami a síelés jövőjét illeti, a Síelők.hu alapító főszerkesztője aggasztónak tartja, hogy a decemberi időjárás évek óta ennyire enyhe, ami miatt érezhető egyfajta eltolódás, tehát a márciusi szezon már elég jól szokott alakulni. Ebből a szempontból úgy véli, van jövője a síelésnek, csak másképp kell tervezni, mint korábban. Mindazonáltal a felmelegedő tendencia miatt

1000 méter alatt egyre kevésbé lehet tartósan jövedelmezően üzemeltetni egy síterepet

– emelte ki.

A szakértő hozzátette: a nagy felmelegedésekkel szemben „fantasztikus” nagy havak is vannak. „Éppen a Covid évében volt a legjobb hómennyiségét az egész Alpokban, tehát csodálatos szezonunk lett volna, ha nem lettek volna lezárva a pályák” – fogalmazott.

Összességben úgy véli, vannak aggasztó tendenciák, de vannak reménykeltő periódusok is, ezért mára lényegében valamennyi korszerűsített terepen elengedhetetlenné vált, hogy a hóágyúk üzemben legyenek, alapot biztosítva a sípályáknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×