eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vadludak esti behúzása a tatai Öreg-tó partján, a 21. Vadlúd Sokadalom fesztivál helyszínén 2021. november 27-én. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár az 55 ezret is elérheti.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kivételes látványosság: ötvenezer vadlúd köröz Tata felett

A madarak a téli fagy miatt húzódnak délebbre, vonulásuk egyik megállóhelye a tatai Öreg-tó. A ludak megjelenése idején évente megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalom fesztivált, ahol különböző programokkal várják az érdeklődőket.

Világviszonylatban is egyedülálló helyzetben van Tata, ugyanis ez olyan vadlúdvonulási pihenési megállóhely, ami egy nagyvárosban található. Az itt telelő ludak száma akár a 65 ezret is elérheti. Ezen a héten Tata környékén mintegy 50 ezer lúd tartózkodott már, az Öreg-tavon pedig 44 ezer madár – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A ludak ilyenkor a tatai Öreg-tavon éjszakáznak, és reggel világosodáskor, fél hét körül általában egy csoportban kimennek legelni a környező gyepekre. Délben a madarak egy része visszajön, majd délután három óra körül tömegével térnek vissza éjszakázni tóra.

A reggeli kihúzás és a délutáni behúzás között több programmal várják az érdeklődőket: van fűtött gyereksátor, játszósátor, madárgyűrűzési bemutató, a Madártani Egyesület Harkályvédelmi Szakosztálya harkálymegfigyelő túrát is szervez a parti erdőben, lesz solymászbemutató, lehet meleg ételt is vásárolni. A Covid-járvány előtt már csaknem húszezer résztvevő látogatott el az őszbúcsúztató, télköszöntő Tatai Vadlúd Sokadalom fesztiválra.

Orbán Zoltán kifejtette: huszonkét évvel ezelőtt azért ezt az időpontot jelölték meg, mert ebben az időszakban már csúcsközeli létszámmal jelennek meg a ludak, és az időjárás általában elfogadható. Ezek a ludak az északi fagy és a hó elől húzódnak le délebbre, de Magyarországon az elmúlt évtizedekben megszokottá vált, hogy nem fagynak be a vizek és nincsen hó, ami elfedné a gyepeket. Emiatt ezek a libák itt maradnak, az Öreg-tavon akár 40-50 ezer liba is áttelelhet.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat immáron 22. alkalommal tartják meg november utolsó szombatján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×