eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Több milliárd forintos svájci támogatás segíti a hazai egészségügy fejlesztését

Kétoldalú keretmegállapodás jött létre a svájci és a magyar állam között. Az negyvenmilliárd forintos összegből elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását és a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztését is finanszírozzák.

A Svájci–Magyar Egészségügyi Fórum jóvoltából kétoldalú keretmegállapodás jött létre a svájci és a magyar állam között – írja a magyarnemzet.hu.

Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár felidézte: a program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet-magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze. Ennek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel egészültek ki.

A Smep nevű program második időszakában az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice- és palliatív, vagyis a már gyógyíthatatlan betegek humánus ellátása területén lehetnek további fejlesztések, melyet a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) támogat.

A mintegy negyvenmilliárd forintos támogatásból a szakképzés területére 3,9 milliárd, kutatás-innovációra 4,5 milliárd, a kis- és középvállalkozások és mikrovállalkozások finanszírozására 5,2 milliárd, az emberkereskedelem elleni küzdelemre egymilliárd, az energiahatékonyságra 5,2 milliárd, víz- és szennyvízkezelésre hétmilliárd forint támogatás jut.

Az egészségügy és a szociális terület, valamint a kisebbségek és társadalmilag hátrányos csoportok 10-11 milliárd forint támogatásban részesülhetnek. A Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter által aláírt megállapodással egy két és fél éves tárgyalási időszak zárul le, a pályázati felhívások pedig fél év múlva jelenhetnek meg.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×