eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Önálló energiaügyi minisztérium jön létre - a nap hírei

Megszűnik a technológiai és ipari tárca, Palkovics Lászlóval együtt távozik Vitézy Dávid államtitkár is. Megjelent a pályázat a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjainak kiválasztására. Először tárgyalt személyesen az amerikai és a kínai elnök Joe Biden hivatalba lépése óta.

Önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre a kormány, a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, Palkovics László pedig távozik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az új minisztériumot Lantos Csaba vezeti majd december 1-étől. A megszűnő ipari tárca feladatait a Gazdaságfejlesztési, az Építési és Beruházási, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium veszi át. Palkovics László a jövőben nem vállal kormányzati tisztséget, a tervek szerint a felsőoktatásban, a járműiparban és a védelemiparban lesz feladata. Közben Vitézy Dávid Facebook-posztban közölte, hogy az átalakulás után az ő közlekedési államtitkári tisztsége megszűnik.

Több terület is minisztériumot cserél a kormányon belül – derült ki a kulturális és innovációs miniszter szavaiból. Csák János az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: a megszűnő Technolódiai és Ipari Minisztériumból az innovációs tárcához kerül a felnőttképzés. Ugyanakkor a vállalkozásfejlesztésért és a foglalkoztatáspolitikáért a jövőben a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési minisztérium felel majd. Csák János hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy megerősíti a Gazdaságfejlesztési minisztériumot.

Megjelent az Integritás Hatóság pályázata a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjainak kiválasztására. A Munkacsoport a Hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat ellátó szervezet. Az Integritás Hatóság az uniós jogállamisági eljárás lezárásához szükséges vállalás egyike és a brüsszeli források felhasználásával kapcsolatos csalás, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálására jött létre.

Összesen 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő beruházási hitelprogramot január 1-én az EXIM Magyarország. A döntés csaknem 500 vállalatot érint. Az új támogatott hitelprogram célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett közepes- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energia-termelő beruházásainak fix kamatozású hitellel történő finanszírozása.

Az alapvető élelmiszerek, valamint az energia áfakulcsának csökkentése mellett új költségvetés kidolgozását is javasolta a DK árnyékkormánya. Dobrev Klára árnyékminiszterelnök az inflációról, az egészségügyről és az épületfelújításról is megfogalmazott indítványokat. Az online tájékoztatón Dobrev Klára úgy vélte: a kormány elveszítette az irányítást a hazai árszínvonal felett. A DK a gazdaság és a forint árfolyamának stabilitása érdekében mielőbbi megállapodást sürgetett az Európai Bizottsággal. A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette DK a legnagyobb támogatója az áremelkedéseket okozó szankcióknak.

Az amerikai és a kínai elnök is ellenzi bármilyen atomfegyver bevetését Ukrajnában, de Peking továbbra sem hajlandó elítélni Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt. Joe Biden és Hszi Csin-ping Bali szigetén folytatott háromórás megbeszélést a G20 csoport csúcstalálkozója előtt. A két államfőnek ez volt az első személyes találkozója, mióta Joe Biden két éve hivatalba lépett. Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának a világ problémáinak megoldásában, és konfliktus helyett versenyt akar vele, amely szerinte éles lesz. A találkozó után Joe Biden óva intette Kínát attól, hogy katonai erőt vessen be Tajvan ellen.

Németország földgázellátásának biztonsága érdekében állami tulajdonba veszik a Gazprom orosz energetikai vállalat helyi érdekeltségét. Az eddigi tulajdonost, a Gazpromot részvények piaci értékéhez mérten kártalanítják. Egyben végrehajtanak egy 225,6 millió eurós tőkeemelést. A pénzt a szövetségi kormány biztosítja, amely így a cég 100 százalékos tulajdonosa lesz. Az Európai Unió versenyjogi hatóságaként működő Európai Bizottság már hozzájárult a tőkeemeléshez. A szövetségi gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a tavasz óta a közüzemi hálózati felügyelet ellenőrzése alatt működő Gazprom Germania vészesen eladósodott és már a fizetésképtelenség fenyegeti, ami akár az egész ország földgázellátását veszélybe sodorhatja.

Az új olasz kormány állami ellenőrzés alá akarja vonni a szélessávú internet-szolgáltatást. Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya vizsgálja annak a lehetőségét hogyan lehetne a Telecom Italia vezetékes internetes hálózatát egyesíteni annak kisebb riválisa, az Open Fiber hálózatával, egyetlen országos szélessávú hálózat létrehozása érdekében. Adolfo Urso ipari miniszter egy üzleti konferencián hibának nevezte a korábbi olasz telefon-monopólium 1997-es privatizációját.

Szankciókat fogadott el az Európai Unió Külügyek Tanácsa Iránnal szemben, Mahszá Amíni halála és az eset miatt kirobbant tüntetések véres elfojtásáért. További 29 ember és három szervezet, köztük a Forradalmi Gárda tartományi vezetői, valamint a hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka is szerepel a szankciós listán.A büntetőintézkedések utazási tilalomra és az Európai Unióban tárolt pénzeszközök befagyasztására terjednek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×