eur:
389.9
usd:
356.67
bux:
72728.69
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Krumplit sütnek a magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatóján a piliscsabai Csaba-kertben 2022. szeptember 24-én. A gasztróbemutató szüreti felvonulás keretében kezdődött meg. Az érdeklődők 13 nemzetiség ételkülönlegességeit kóstolhatják meg.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Burgonyatermelők: az ársapkával decemberre elfogy a hazai krumpli

A hazai burgonya termése idén gyenge volt, ezért pár hónap múlva már nem lesz a boltokban – mondta az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense.

Számunkra ez a legrosszabb szcenárió, hogy az ársapka az új- és az édesburgonya kivételével minden kiszerelésű és minden fajtájú burgonyát érint. Az alapvető probléma az, hogy idén nagyjából 11 százalékkal kevesebb burgonya termett Magyarországon, mint egy évvel korábban – jelentette ki Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense.

Mint mondta, tovább zsugorodott az egyébként is kicsi termőterület, így csaknem 6400 hektáron termesztenek étkezési burgonyát 98 százalékos betakarítottsági szinten. Ez körülbelül 14 ezer tonna burgonyát jelent. Az éves burgonyafogyasztás 28 kg fejenként egy évben, így

az idei számok tükrében december végéig, január elejéig a hazai burgonya elfogy.

Az ársapkás krumpli a termelőkre nézve is hatással lesz: a kistermelők már szinte el is adták burgonyáikat. Az ársapka azon nagyobb termőterületeken gazdálkodó szövetségi tagokat érinthet hátrányosan, akiknek még tárolóban van a burgonyája. A tárolási költségek hétről hétre, hónapról hónapra rakódnak, "de mint láthatjuk, csak december végéig".

"Inkább azt látjuk problémásnak, hogy ilyen gazdasági környezetben mennyire bátrak a termelők, és mennyire indítják meg az új évet ugyanígy étkezésiburgonya-termesztéssel" – fogalmazott Kulich Éva. Kifejtette: a burgonya termesztési ciklusa februárban kezdődik, amikor a gumót elültetik.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense szerint minél hamarabb válnak pontosabbá a részletek, és minél többször lehet együttműködés és párbeszéd a felek között, annál gyorsabban lehet egyeztetni. Mindez annak érdekében szükséges, hogy ne legyen probléma a jövő évi termésmennyiségekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×