eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor

Magyarország nem szorul az IMF forrásaira, jelentette ki Varga Mihály - a nap hírei

A békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg fontosságáról beszélt a kormányfő, Magyarország továbbra sem szorul az IMF forrásaira – mondta Washingtonban a pénzügyminiszter. Ismét az Európai Unió reformját és kibővítését sürgette a német kancellár.

A magyaroknak ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadseregre van szükségük - mondta a miniszterelnök az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen. Orbán Viktor úgy fogalmazott: fel kell éleszteni a katonaszellemet, mert az a nép, amely nem képes erre, a jövőben bizonyosan elbukik majd. Hozzátette: az önkéntes szolgálatot vállalók jelentik a hidat a civilek és hadsereg között, mert ők azok a katonák, akikkel a legtöbbet találkoznak az emberek. Decembertől újabb toborzó kampányokat indítanak.

Magyarország már nem tartozik és nem kíván azon országok közé tartozni, amelyek rá vannak szorulva a Nemzetközi Valutalap forrásaira – hangsúlyozta a szervezet és a Világbank őszi közgyűlésén Washingtonban a pénzügyminiszter. Varga Mihály nyilatkozatában kiemelte, hogy az a magyar megoldás, amely 2010 után elindult, hogy a gazdasági visszaesésre nem feltétlenül megszorító lépésekkel, hanem a gazdaság ösztönzésével kell reagálni, egy olyan elem, amely azóta az IMF csomagjában is szerepel. Varga Mihály hangsúlyozta: az IMF 5,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Növelték a termelési kapacitásaikat az állami erdőgazdaságok, emellett továbbra is zajlanak az átcsoportosítások a lakosság igényeinek teljesítéséért. Nagy István agrárminiszter azt közölte: az átcsoportosítással az első ütemben 23 ezer 500 köbméter faanyag kerül a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel. A miniszter továbbra is a lakosság türelmét kérte azért, hogy elsőként azokat szolgálhassák ki az állami erdőgazdaságok, akiknek a fűtési szezon elején van szüksége a fára.

A főpolgármester szerint Budapest alapvetően jól reagált a válsághelyzetekre és ha túléli 2023-at, akkor a céloknak megfelelően szolidáris, zöld város lehet. Karácsony Gergely a megválasztása óta eltelt 3 év eredményeit értékelte, valamint a feladatokat is kijelölte a következő két évre. A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: az elmúlt 3 évben a különböző kormányzati döntések 164 milliárd forintot vontak el Budapesttől. Kiemelte, Budapestnek klímasemlegesnek, karbonsemlegesnek és energiafüggetlennek kell lennie. Arról is szólt, hogy az energiaválságra nem megoldás az intézménybezárás. A Fidesz budapesti szervezete úgy reagált: a főváros három éve folyamatosan lejtmenetben van.

Már csak holnap éjfélig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket. Hétfőtől november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkeztek be interneten a válaszok. A legutóbbi, pénteki összesítés alapján a kötelező népszámlálásban érintett mintegy ötmillió cím 43 százalékáról érkezett már be az interneten kitöltött kérdőív. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke korábban az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a feldolgozás után tavasszal jelennek meg az első adatok és előreláthatóan jövő őszre lesznek meg a végleges eredmények.

Ismét az Európai Unió reformját és kibővítését sürgette a német kancellár. Olaf Scholz az Európai Szocialisták Pártjának kongresszusán beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában. A német kancellár egy katonai értelemben is erősebb Európai Uniót szorgalmazott. Szerinte a közösség gyorsreagálású erőinek 2025-ig létre kell jönnie. Emellett az európai fegyveres erők központjának kialakítását javasolta. Beszélt arról is, hogy az uniós tagállamoknak rendezniük kell a pénzügyi- és migrációs politikát érintő vitáikat.

További kamatemeléseket szorgalmaz az infláció megfékezéséhez az euróövezetben a Bundesbank elnöke. Joachim Nagel úgy vélte: az Európai Központi Banknak kamatemeléseket kell végrehajtania a recessziós kockázattal szemben is, valamint meg kellene vizsgálnia eszközállománya csökkentésének a megkezdését. Hozzátette: a monetáris politika szigorítására azért van szükség, mert az infláció valószínűleg tartósan magas marad. Úgy vélte: a németországi infláció jövőre 7 százalék felett lesz.

Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának 725 millió dollár értékben. A csomag egyebek között tüzérségi lövedékeket, páncéltörő fegyvereket és járműveket tartalmaz. A szállítmányban radar- és rádióberendezések megzavarására képes rakéták is vannak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében megjegyezte: Egyesült Államok már több mint 18 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

Megérkeztek Fehéroroszországba a Moszkva és Minszk által létrehozott közös katonai egység első orosz katonái. A fehérorosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első szerelvényei és konvojai is megérkeztek, de nem közölte az oda telepített orosz katonák számát. Fehéroroszország kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×