eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Átrendeződés a hazai energiatermelésben

Megugrott például a napenergia-termelés és a földgáz-behozatal.

Enyhén nőtt az energiatermelés, de nem egyenletesen: a júliusi primerenergia-termelés mennyisége 33,34 petajoule (PJ), növekedése 0,57 PJ tavalyhoz képest. Ezen belül az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,12 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó energiatermelés 0,87 PJ-lal nőtt, csökkent viszont az elsődleges fosszilis energiahordozóké (0,30 PJ-lal), és az egyéb nem megújuló forrásokból származóké (0,12 PJ-lal).

A júliusi bruttó villamosenergia-termelés 3251 gigawattóra (GWh), éves növekedése 3,2 százalék. A nukleáris forrásból származó termelés 5,8 százalékkal, az egyéb forrásból származó 7,5 százalékkal, a megújuló forrásoké 16,2 százalékkal nőtt, a fosszilis alapú 10,4 százalékkal csökkent.

A megújulók termelésének csaknem háromnegyedét, a teljes bruttó villamosenergia-mennyiség 20 százalékát napenergia biztosította,

az ebből termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte.

Grafikon: MEKH
Grafikon: MEKH

Energiahordozók ki és be

Az energiahordozók importja júliusban 79,06 PJ volt, 3,7 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A földgáz behozatala kiugró mértékben, 44 százalékkal emelkedett a megelőző évhez képest,

míg a többi energiahordozó behozatala csökkent. A legnagyobb csökkenés a kőolajnál és a kőolajtermékeknél látható, amelyek behozatala 24,0 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

Az energiahordozók exportja 14,04 PJ volt, 29,1 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. Minden energiahordozó exportja csökkent év per év alapon, kivéve a villamos energiát. A legnagyobb mértékű csökkenés a fosszilis energiahordozók esetében látható,

a földgáz, a szén és széntermékek, valamint a kőolaj és kőolajtermékek exportja 2016 óta a legkisebb július havi érték volt.

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4016 GWh, csaknem 4,3 százalékkal alacsonyabb 2021 azonos időszakához képest. A földgáz júliusi felhasználása 13,93 PJ-ra csökkent, a különbség 9,3 százalék tavalyhoz képest - áll a MEKH összefoglalójában.

Júliusban a betárolási időszaknak megfelelően, de fokozott ütemben folytatódott a tárolói földgáz készletnövekedése.

A földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 51,3 százalékos volt.

A részletes jelentés a MEKH oldalán olvasható.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×