eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ma hagyhatják jóvá a nagy kukaszerződést

Közös szemétszállító céget hoz létre Budapest és a Mol - legalábbis erről dönthetnek ma a Fővárosi Közgyűlésben. Ha szentesítik a megállapodást, akkor az olajvállalat vezetésével, de a főváros beleszólásával intézik majd Budapest hulladékszállítását.

2023. július elsejétől a Mol, illetve partnerei, alvállalkozói végzik a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását az önkormányzatok helyett. Ez a vagyonelemek átadásával is jár. Ezt próbálja megelőzni Budapest vezetése. Ennek érdekében a fővárosi szemétszállítócéget korábban bekebelező Budapesti Közművek közös céget hoz létre a Mollal legkésőbb jövő év június 30-ig – írja a Népszava emlékeztetve olvasóit, hogy erről már augusztus elején lehetett hallani.

A lapnak Kis Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott. Arról beszélt, hogy a társasági szerződés részleteiről szóló tárgyalás még nem fejeződött be, de az már bizonyos, hogy az alapítók egyenlő súllyal szerepelnek majd a cég irányításában.

A négyfős igazgatóságba mindkét társaság két főt delegál, igaz, az elnököt a Mol adja.

A cég menedzsmentjét közösen választják ki, az első vezérigazgatót viszont a BKM jelölheti. Fontos kikötés az is, hogy a felek együttesen határozzák meg a vállalat tevékenységét és az általa nyújtott és igénybe vett szolgáltatásokat.

Ennek a lépésnek az volna az értelme, hogy egyrészt megmaradhat ezer ember állása, másrészt a fővárosnak befolyása marad a hulladékszállítás mikéntjére, azaz, hogy mikor, hogyan és hol viszik el a szemetet,

A szemétszállítás korábban nyereséges tevékenység volt, de az utóbbi időben, az árszabályozás miatt, 5-7 milliárddal kellett támogassa ezt a főváros. A ma jóváhagyandó szerződés szerint a BKM piaci díjazás ellenében biztosítaná a háttér infrastruktúrát és szolgáltatásokat.

A megállapodás értelmében a Mol a későbbiekben a főváros által a cégbe vitt vagyon értékével megegyező összeget költ beruházásra. A BKM ugyanis a közös vállalat rendelkezésére bocsátja a hulladékgazdálkodási tevékenységhez szükséges vagyonelemeket, eszközöket.

A szemétszállítás árát az állam határozza meg és ez a jövőben is így lesz. Az, hogy az emberek pontosan kitől és hogyan kapják majd a számlát Budapesten, még eldöntendő kérdés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×