INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

országgyűlés

őszi ülésszak

parlament

uniós források

energiaválság

eskütétel

Szavaznak a képviselők az alaptörvény hetedik módosításáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 159 igen, 5 nem szavazattal fogadta el a módosítást a kormány kezdeményezésére, amely szerint az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Kulcsfontosságú törvények kerülnek az Országgyűlés elé

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A képviselők megvitatják azokat a törvényjavaslatokat is, amelyektől az uniós támogatások megszerzését reméli a kormány.

Megemlékezésekel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn délután egy órakor. A képviselők hét közelmúltban elhunyt társuk – a fideszes Wittner Mária, a szocialista Szalay István, a kisgazda Várhelyi András és Tarján Lászlóné, valamint az SZDSZ-es Jüttner Csaba, az MDF-es Zsupos Lajos, és Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló – életútja előtt hajtanak fejet.

Napirend előtt borítékolhatóan az energiaválság lesz a felszólalók témája, majd leteszi az esküt Ander Balázs és Dudás Róbert, akik Szabó Hajnalka és Végh Noémi helyére ülnek be a Jobbik frakciójába. A független Hadházy Ákos viszont folytatja a parlamenti munka bojkottálását.

Az Országgyűlés megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, majd mentelmi ügyekben határoz, aztán pedig interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek. Az ellenzék egyebek mellett az uniós szankciók, az energiaválság, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a tudomány, a minimálbér, az erdőirtás és a paksi bővítés aktualitásairól faggatja a kormányt. A Fidesz-KDNP-sek a rezsicsökkentésről és a családvédelemről szeretnének többet megtudni.

A szócsaták után vitatják meg a képviselők azokat a törvényjavaslatokat, amelyek elfogadásától az uniós támogatások megszerzését és a Magyarország ellen indított büntetőeljárások leállítását reméli a kormány.

Az Európai Bizottsággal Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter tárgyal, aki az InfoRádióban korábban azt mondta: bízik benne, tudják tartani az ütemtervet, és november második felére már olyannyira előrehaladott lesz a vállalások teljesítése, hogy az Európai Bizottság is támogatni fogja az újjáépítési alap, illetve az operatív program finanszírozása terén folytatott tárgyalások befejezését.

Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul, amelyek sorában az immár független Jakab Péter volt jobbikos elnök-frakcióvezető saját új, A Nép Pártján elnevezésű politikai mozgalmát fogja népszerűsíteni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Az Országgyűlés őszi ülésszaka
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018