eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay.com

Problémás hitelezés, súlyos bírságot kapott a közismert lakáskassza

11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re a Magyar Nemzeti Bank hitelkockázati és betétbiztosítási hiányosságok miatt.

Az MNB 11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re, többek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, valamint betétbiztosítási hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, és az intézkedések nem érintik az intézmény megbízható működését.

Az ellenőrzés az elmúlt négy évre terjedt ki.

A MNB közleménye szabálytalanságként említi azt, hogy "az intézmény belső hitelezésre vonatkozó szabályozása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak", továbbá

hiányos volt a belső hitelezést érintő adatszolgáltatása.

Hibának rótták fel, hogy elavult, és nem megfelelően védett szoftvereket használtak a Fundamentánál. Ezt egyébként súlyosbító körülménynek számították fel.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a Fundamenta-Lakáskassza a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, s számos jogsértés esetében már a vizsgálat során eredményes intézkedéseket tett, illetve tervez tenni a jövőben a szabályszegések kiküszöbölésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×