eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Volánbusz

Újfajta busz jelent meg az utakon - képek

Egy elővárosi kivitelű elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz.

Folytatja a Volánbusz az elektromos autóbuszoknak a HUMDA Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében elkezdett tesztelését a fővárosi agglomerációban. Júniusban Budakeszi térségében és a gyáli körjáratokon közlekedett egy Mercedes-Benz eCitaro G típusú csuklós tesztjármű, júliusban pedig egyMAN Lion's City 12E típusú e-busz szállította a budakeszi, törökbálinti és budaörsi utasokat.

A következő fázisban, 2022. szeptember 1-jétől szeptember 26-ig az érdi viszonylatokon zöldül az autóbuszközlekedés egy Solaris Urbino 15 LE Electric típusú, tisztán elektromos meghajtású jármű tesztüzeme során.

Az érintett vonalak a 710-es, 715-ös, 722-es, 734-es, 735-ös és 736-os jelzésű.

Ezeken alkalomszerűen lehet majd utazni az új busszal Budapest, Kelenföld vasútállomásról Érdre, Pusztazámorra, valamint Százhalombattára, Érden belül pedig a legtöbb menetrendszerinti útvonalon: Balatoni úton, Riminyáki úton, Ürmös utcán, Lőcsei úton, Ercsi úton, Velencei úton és Kossuth Lajos utcán is. Az utasok a buszt – a korábbi demonstrációkhoz hasonlóan – díjmentesen vehetik igénybe.

Menetrendje a Volánbusz honlapján érhető el.

Fotó: Volánbusz
Fotó: Volánbusz

A tesztbusz 53+2 ülő és 46 álló utas szállítására alkalmas, és a gyártó ajánlása szerint elérhetővé teszi a zéró emissziós közúti közösségi közlekedést nemcsak a településhatárokon belül, hanem a városok közötti személyszállításban is, mivel egyszeri töltéssel nagyjából 300 kilométert képes megtenni.

A 2 ajtós, 15 méteres (14.890 mm) autóbusz erős elektromos motorral, Solaris High Energy ++ hétmodulos, 616 kWh-os akkumulátorcsomaggal, légkondicionáló berendezéssel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a 2. ajtónál felszállást segítő rámpával, LED-es belső világítással és USB-töltőkkel biztosítja az utasok színvonalas kiszolgálását - olvasható a Volánbusz közleményében.

A HUMDA Zöld Busz Programban elnyert támogatásnak köszönhetően egyébként 40 darab szóló kivitelű, Mercedes-Benz eCitaro már az utasok és a környezetvédelem szolgálatába állt Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében. Székesfehérváron jelenleg 5 darab Ikarus 120e típusú e-busz közlekedik, amelyeket szeptemberig további 7 ugyanilyen követ, valamint Győrbe 13, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, Szegedre 8 és Egerbe 6 darab BYD K9UD típusú elektromos járműérkezik az év végéig. A Volánbusz - tervei szerint - az önkormányzatokkal együttműködve a jövőben újabb elektromos meghajtású autóbuszok beszerzésére nyújt be pályázatokat.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×