eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Jó pár benzinkút zárva lesz augusztus 19-20-án

A Független Benzinkutak Szövetsége adott ki erről közleményt.

A szűkszavú, péntek délutáni közleményben azt írták, hogy "a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek."

Később kiegészítést küldtek, amely szerint a szervezet pénteki online közgyűlésén a tagság 100 százaléka támogatta az akciót, azaz a kutak kétnapos leállását, élve a jogszabályban
rögzített 48 órás leállási lehetőséggel.

"Ezáltal fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül
önhibáján kívül 2021 november óta" - írták.

A szövetséghez idén februári megalakulásakor 300-400 benzinkút tartozott (mintegy 160 üzemeltető cég), és akkor a magyarországi benzinkúthálózat mintegy 15 százalékát fedték le az ország egész területén. Mostanra az FBSZ-nek már 400 cég a tagja, ami 500-600 kutat jelent. A fenti bezárási akcióhoz való csatlakozás önkéntes alapú - jegyzik meg.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a napokban az InfoRádióban arról beszélt, hogy valós adat, hogy mintegy 100 benzinkút már bezárt Magyarországon. Az átmeneti hiány logisztikai késedelmeket takar, miután fizikailag a mennyiségek rendelkezésre állnak. Viszont a legtöbb piaci szereplőt – és elsősorban a független töltőállomásokat – a Mol látja el, aminek késedelmei lehetnek a kiszállításban.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke pedig az InfoRádióban elmondta: a helyzetüket nehezíti, hogy a Mol korlátozta a kisbenzinkutak kiszolgálását, és száz liter megrendelt üzemanyagból már nemhogy hatvanat, hanem csak ötvenet kapnak meg. Az üzemanyag mellett a pénz is kevesebb, ugyanis bár a törvény és a rendelkezések megjelentek az állami támogatásról, de a júliusi kifizetések még nem történtek meg, és nem az augusztusi kérelmeiket sem tudták rendben benyújtani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×