eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.
Nyitókép: NanoStockk/Getty Images

Egyre több praxisban van szükség helyettesítésre

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent.

A KSH és az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint a napi.hu azt írta, hogy július 1-jén összesen 842 tartósan üresen álló praxis volt Magyarországon, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet.

A helyettesítésben ellátott praxisok száma az utóbbi 5 évben több mint másfélszeresére, 2021-ben 2020-hoz képest pedig ötödével emelkedett a lap gyűjtése szerint.

A KSH adatok alapján azt írták, hogy az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent, az előző évhez képest 2 százalékkal az öt évvel korábbihoz képest majdnem 5 százalékkal gyógyítanak kevesebben. Amíg 2019-ben 6013 alapellátó orvos dolgozott a rendelőkben, 2020-ban 5895-re csökkent a számuk.

A portál szerint a megüresedés vagy a megszűnés hátterében egyértelműen az orvosok korfája áll. Az alapellátásban dolgozó orvosok közel fele az 56-65 éves korosztályba tartozik, harminc százalékuk pedig a nyugdíjkorhatáron túl is gyógyít.

Érdekes adat, hogy a telemedicina (a mely a koronavírus-járvány idején kényszerűségből terjedt el) 2020-ban megközelítette az összes háziorvosi betegforgalom 5 százalékát, 2021-ben ezeknek az eseteknek a száma megháromszorozódott, és 13 százalékot ért el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×