eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Így óvják Orbán Viktort a medvetámadástól Tusnádfürdőn

Fokozott biztonsági intézkedések mellett kerül sor a 31. Bálványosi Szabadegyetemre Tusnádfürdőn, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a tervek szerint szombaton tart beszédet. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a medvék ne zavarják meg az emberek nyugalmát.

Tusnádfürdőn több medvetámadás is történt az elmúlt években, de a túlszaporulatot most már tilos kilőni, így más eszközökkel kell távol tartani az állatokat az eseménytől. Ahogyan arról korábban az Infostart is beszámolt, két anyaállatot a bocsaival már el is szállítottak Tusnádfürdő környékéről.

A Blikk értesülése szerint az egész rendezvény, így Orbán Viktor beszéde alatt is vadőrök dolgoznak a tábor területén, biológusok és egy speciális önkormányzati csapat is vizsgálja a vadállatok mozgását.

A Hargita megyei város polgármestere szerint ugyan a vadállatok alapvetően kerülik a nagy tömegeket, ha viszont mégis túl közel kerülnek hozzájuk, akkor „baj lehet”. Butyka Zsolt a lapnak nyilatkozva azt is elárulta, hogy a medvék chippel vannak ellátva, hogy tudják, merre járnak, illetve a bozótost is gyérítették, hogy még átláthatóbb legyen a környék.

„Egy közepesen fejlett medve képes megölni egy 600 kilós marhát és el is tudja vinni magával. Tehát egy emberrel nem akadna különösebb gondja. Ám általában nem megölni akarja az embert, inkább csak rendre utasítani, például egy pofonnal. Csak abban az esetben történik konfliktus, ha az ember azt kiprovokálja” – nyilatkozta a Blikknek a medveleseket üzemeltető Szin János, a medveles.hu vezetője.

A bulvárlap hozzáteszik:

a kormányfő védelmét ellátó Terrorelhárítási Központ nem készül állatkilövésre,

tájékoztatásuk szerint a helyi szakembereknek kell résen lenniük. „Szükséges kiemelni, hogy a személyvédelem biztosítása viszonosság alapján a fogadó ország feladata, amely köteles a védett személy védelmének, szabadságának és méltóságának, illetve a védett delegáció mozgásának és közlekedésének veszélyeztetettségnek megfelelő biztosítására” – közölte a TEK kommunikációs osztálya.

A Tusványos programjáról és a miniszterelnök beszédéről is szó volt az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt a vendége.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×