eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormány csaknem 600 milliárd forintos kiigazítást hajt végre az idei költségvetésben - a nap hírei

A kormány még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargó kérdéséről – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szeptembertől változhatnak a kata-szabályok, ha megszavazza az Országgyűlés.

Az elhúzódó háború miatt kialakult európai gazdasági válságról, a háborús inflációról és az energiaárak alakulásáról adott tájékoztatást a Fidesz és a KDNP-frakciónak miniszterelnök. Orbán Viktor a kormánypárti képviselőkkel folytatott szokásos konzultációja keretében megismételte, hogy a kormány válság idején is megvédi a munkahelyeket, a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést.

A kormány csaknem 600 milliárd forintos kiigazítást hajt végre az idei költségvetésben – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. „A költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről” címet viselő kormányhatározat értelmében a minisztériumoknál és egyéb költségvetési intézményeknél 416 milliárd forintnyi kiadást zárolnak. A két legnagyobb összeggel, egyenként mintegy 70 milliárddal a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség érintett. Egyebek mellett 100 milliárd forinttal csökken a paksi bővítés projektcégének tőkeemelésére betervezett keret. A kormány 5 milliárd forinttal csökkenti a szociálpolitikai menetdíj-támogatásokra betervezett összeget, és negyedével, 3 milliárd forinttal a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására fordítható keretet.

Magyarország kormánya még csak tárgyalni sem hajlandó a gázembargó kérdéséről - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlésben. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az Európába Oroszországból irányuló gázszállítások rendkívüli mértékben csökkentek, ráadásul a földgáz ára olyan mértékben növekszik, hogy az az európai gazdaságokat térdre tudja kényszeríteni. Szijjártó Péter közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítások súlypontja áttevődik a déli útvonalra. Magyarországra egy nap mintegy 30 millió köbméter földgáz érkezik, ennek több mint a fele Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

Ősztől már csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják a kivállalkozók tételes adóját a Pénzügyminisztérium javaslata szerint. A katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, ez alól egyedül a taxisok jelentenek csak kivételt. A bevételi összeghatár 18 millió forintra emelkedik, az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz. Ha az Országgyűlés megszavazza, a kata új szabályai szeptember 1-én hatályba lépnek, a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz.

Az agrár-környezetgazdálkodási programban érintett gyepterületekre vonatkozó kaszálási korlátozás feloldását kéri az aszály miatt az Európai Bizottságtól az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az országot sújtó rendkívüli szárazság miatt az állattartók is súlyos károkat szenvednek el.

A főpolgármesterrel egyeztetett a területfejlesztési miniszter. A hivatalos megfogalmazás szerint Navracsics Tibor "kapcsolatteremtő találkozón" látta vendégül Karácsony Gergelyt. A megbeszélés után a miniszter azt mondta: reménye szerint megkezdtek egy olyan párbeszédet, amely az esetek többségében gyümölcsöző lesz, de időről időre azért konfliktusokkal is terhes lehet, hiszen vannak olyan esetek, amikor a főváros és a kormány érdekei nem esnek egybe. Karácsony Gergely főpolgármester úgy értékelte, hogy a beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. Hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat abban érdekelt, hogy Magyarország hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz és a jogállamisági vita megnyugtató módon rendeződhessen.

A versenyképesség növelése mellett a környezetvédelmi célokat is érvényesíti a kormány – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára. Koncz Zsófia a Magyar Nemzetnek azt mondta: a rezsicsökkentés megvédése és az új zöldenergia-források kiépítése is kiemelt feladata a tárcának.

Elindult az idei népszámlálás hivatalos honlapja. A cenzus október 1. és november 28. között tart majd. Az első szakaszban, október 16-ig önállóan, az interneten keresztül tölthetik majd ki az emberek a népszámlálási kérdőívet. Ehhez arra az egyedi belépési kódra lesz szükségük, amelyet a szeptember utolsó napjaiban postai úton minden háztartásnak kiküldött felkérő levél fog tartalmazni. A KSH ezért azt kéri, hogy mindenki őrizze meg a Népszámlálás 2022 felirattal ellátott felkérő levelet.

Az elmúlt fél évtized legmagasabb összegű jogdíját fizette ki idén az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület. Több mint 64 ezer magyar és külföldi zenész kapott csaknem 1,6 milliárd forintot. A most lezárt jogdíjfelosztás során a legnagyobb összegű díjat magyar zenész kapta, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül idén hat volt magyar. A zenét felhasználó boltok és szálláshelyek adatai alapján az EJI az idén 46 ezer különböző hangfelvétel 115 millió elhangzását dolgozta fel.

Világszerte csaknem 55 és fél millióan fertőződtek meg koronavírussal. Egy nap alatt majdnem fél millió új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma meghaladja a 6 millió 351 ezret. Számos kínai város vezetett be újabb korlátozó intézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozására. Sanghajban újabb tömeges tesztelésre készülnek, miután kimutatták a vírus omikron BA.5 alvariánsát. Az egészségügyi szakemberek szerint ez a mutáns Kínán kívül sok országban okoz emelkedő esetszámokat, mert a jelek szerint jobban kikerüli a védőoltások kiváltotta ellenanyag-válaszokat, mint az omikron más alvariánsai.

A francia gazdasági miniszter szerint országának minél gyorsabban fel kell készülnie arra, ha teljesen megszűnne az orosz gázellátás. Bruno Le Maire úgy látja: ehhez gyorsítani kell az energetikai függetlenség kialakítását és csökkenteni kell a fogyasztást, sőt az is elképzelhető, hogy bizonyos időszakokra le is kell állítani az energiafelhasználást. Franciaország energiaellátásának csaknem 20 százalékát fedezik földgázból. Az ukrajnai háború előtt a francia földgázszükséglet nagyjából 17 százalékát tette ki az Oroszországtól vásárolt gáz.

Az ENSZ előrejelzése szerint november közepére eléri a 8 milliárdot a világ népessége és 2023-ra Kínát megelőzve India lesz a Föld legnépesebb országa. A világ lakossága 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 milliárdot, a 2080-as években 10,4 milliárd körüli csúcsra juthat, ezután 2100-ig megmaradhat ezen a szinten. A számok azt mutatják, hogy a Föld népessége 1950 óta most nő a leglassabb ütemben. Míg számos fejlett országban a termékenység csökkenése figyelhető meg, a népességnövekedés több mint fele 8 országban - a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában - koncentrálódik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×