INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

navracsics tibor

balaton

uniós pénz

vonat

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt meghallgatása az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.

Navracsics Tibor körbevonatozható Balatont szeretne

Infostart

A területfejlesztési miniszter szerint Brüsszel nem mondja ki, de az uniós források folyósításának politikai feltételei vannak, bizonyíték is van erre.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter, aki tartja vállalását, hogy még idén elfogadtathatja a kormány azt a tervet a unióban, amelynek köszönhetően jöhetnek az újjáépítési alap pénzei. Azonban ennél is fontosabb az operatív programok finanszírozásának érkezése.

Területfejlesztési miniszterként feladata is, hogy minél gyorsabban induljanak el a pénzek, ehhez "kommunikációs kereteket" kell teremteni, közvetlen kapcsolatot azokkal a biztosokkal, akik gördülékenyebbé tehetik a folyamatokat.

Szerinte Brüsszel nem mondja ki, de politikai feltételek is vannak, aminek az a bizonyítéka, hogy áprilisban a bizottság hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak arról, hogy elindítják Magyarországgal szemben az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő úgynevezett kondicionalitásrendeletet; a kormánynak június 27-én le is jár a határideje, hogy válaszoljon az uniós levélre, amin sok fog múlni.

"Nyilvánvalóan szükségszerűek lesznek majd a politikai jellegű tárgyalások, és politikai vitákra is számítani lehet"

- jegyezte meg.

A helyreállítási alapról már csak Magyarországnak és Lengyelországnak nem volt megállapodása Brüsszellel, de a közelmúltban Varsónak már megvolt ez a kör is, de pénzt még a lengyelek sem kaptak. Lengyel mintára a folyósítás útja az lehet, ha az unió és Budapest megállapodik a vitás kérdések rendezésének mikéntjéről is.

Navracsics az interjúban még arról is beszélt, hogy a budapesti 2-es villamos "mintájára" kell egy balatoni körpanoráma-vonatjárat is.

Nyitókép: Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018