eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma a szomszédunkban – a nap hírei

Ukrajnával és Moldovával együtt Grúziának és Boszniának megadná az uniós tagjelölti státust Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország felajánlotta területét az ukrán gabonaexport lehetséges útvonalaként. Megújul a Széchenyi kártya program.

Ukrajnával és Moldovával együtt Grúziának és Boszniának megadná az uniós tagjelölti státust a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozót előkészítő videokonferencián vett részt. Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfővel közösen tanácskozott.

Magyarország felajánlotta területét az ukrán gabonaexport lehetséges útvonalaként – közölte Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek találkozója után Luxemburgban. Az egyelőre nem tisztázott, hogy Ukrajna mekkora mennyiségű gabona haladna át Magyarországon keresztül, a külügyminiszter azonban hozzátette, hogy a keleti határon lévő két logisztikai csomópontot is lehetne használni ilyen célokra. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarországon keresztül gyorsan megtörténhetne az export, mivel Magyarország jó vasúti összeköttetéssel rendelkezik a délkelet-európai kikötők irányába.

Folytatódhat az egyiptomi-magyar közlekedésügyi együttműködés, a hadiipar pedig a két ország kapcsolatának új területe lehet – közölte a technológiai és ipari miniszter kairói tárgyalásai után. Palkovics László elmondta: a vasúti kocsik gyártása mellett az egyiptomi vasút villamosításában vehetnek részt magyar cégek naperőművek építésével. Emellett Magyarországon elektromos autóbuszok és készülhetnének Egyiptom megrendelésére.

Frakcióvezető-helyettes lett Halász János és Zsigó Róbert a Fidesz képviselőcsoportjában. A két politikus Vitályos Esztert és Ovádi Pétert váltja, akik kormányzati megbízatásuk miatt nem töltenek be posztot a frakcióban.

Két vállalkozásra csaknem 340 millió forint bírságot szabott ki a kiegészítő bányajáradék fizetésének ellenőrzése alapján a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. A hatóság a hónap elején tartott ellenőrzést a gazdaság újraindítása érdekében fizetendő kiegészítő bányajáradékról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó hat vállalkozásnál. Ezek közül a hatóság két vállalkozás esetében állapította meg, hogy nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően számították ki, vallották be és fizették meg a kiegészítő bányajáradékot.

Az Országgyűlés ellenzéki frakciói módosító csomagot nyújtanak be a jövő évi költségvetéshez, mert az mostani formájában súlyos megszorításokat jelent az önkormányzatoknak – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely az ellenzéki frakciók képviselőivel folytatott egyeztetés után azt mondta: a javaslatok célja az önkormányzatok működőképességének megőrzése. Az ellenzéki frakciók indítványozzák, hogy a szolidaritási adó mértékét vigyék vissza a 2019-es szintre, a gépjárműadót adják vissza az önkormányzatoknak és az üzemanyagok jövedéki adójának 25 százaléka kerüljön a helyhatóságokhoz.

Megújul a Széchenyi kártya program, a fix kamatozású, legfeljebb 3,5 százalékos hitelek júliustól év végéig érhetőek el országszerte. A gazdaságfejlesztési miniszter közleménye szerint a hitelcélok változatlanok, de a program keretében elérhető hiteltermékeket racionalizálták, összevonták. A hitelek júliustól év végéig országszerte a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban érhetőek el.

Az ukrán parlament megszavazta a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt. A dokumentum ratifikálását elemzők jó jelzésnek tartják a közelgő EU-csúcs előtt, mert ez arról tanúskodik, hogy Ukrajna kész az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtására. A dokumentum az Európa Tanács egyezménye a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről.

Litvánia az uniós szankciókra hivatkozva blokkolja a kalinyingrádi vasúti korridort. A litván külügyminiszter elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Bizottsággal folytatott konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint hozták meg. Vilnius szerint csak a szankciós listán szereplő dolgokat nem engedik át Litvánia területén. Oroszország követelte, hogy Litvánia azonnal oldja fel a múlt héten bejelentett áruszállítási tilalmat, amit elítéltek és törvénytelennek neveztek.

Fekete-tengeri gázfúrótornyokra mért katonai csapást Ukrajna. A célpontok Csorno-mor-nafto-haz céghez tartoznak, a társaságot az ukránok és az Oroszország által elcsatolt Krími Köztársaság is sajátjának tekinti. A támadásról beszámoló krími vezető szerint a fúrótornyokon a támadás idején 109 ember tartózkodott, közülük 21-et kimentettek. A tisztségviselő szerint a létesítményeket három csapás érte.

Izraelben meredeken emelkedik a súlyos koronavírusos betegek száma, vasárnap több mint tízezer új fertőzöttet is találtak. A katonai rádióban megszólaltatott minisztériumi szakértő szerint új hullám kezdődhetett, melynek jellemzője, hogy a koronavírus a korábbiaknál gyorsabban terjed, azonban a betegek tünetei enyhébbek, egyre inkább influenzaszerűek, vagy légúti megbetegedésre hasonlítanak.

Romániában több mint húsz százalékkal emelkedett egy hét alatt az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a járvány egyes európai országban tapasztalt visszatérése az omikron vírusvariáns új alváltozatainak tulajdonítható, amelyek a beoltottak körében is terjednek, és azokat is megfertőzik, akik már átestek a betegségen.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×