INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

autóklub

műszaki vizsga

autó

Gépkocsi fékét ellenőrzik egy tatabányai vizsgahelyen 2016. január 12-én. Idén januártól változott a műszaki vizsga rendje, kötelező lett az előminősítő vizsga. Azok a gépkocsik, amelyek ezen nem felelnek meg, nem is kerülhetnek a vizsgabiztosok elé.

Autóklub: lehetetlennek tűnik ennyi autó levizsgáztatása a határidőig

Kevesebb mint egy hónap alatt majdnem egymillió autót kell levizsgáztatni, június végén ugyanis lejár a járványügyi veszélyhelyzet hirdetett moratórium.

Ez lehetetlen feladat, de a vizsgaállomások mindent megtesznek – közölte megkeresésünkre Sipka Gábor, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese. A rendőrség már hónapok óta figyelmezteti a lakosságot, hogy mindenki vizsgáztassa le az autóját, sokan mégiscsak most jelentkeznek – mondta.

„Hosszabbított nyitvatartással, extra műszakkal készülünk. Mi negyvennégy vizsgaponton vizsgáztatunk országszerte, elég nagy leterheltséget jelent a kollégáknak, de mindent megteszünk természetesen, hogy ki tudjuk szolgálni az ügyfeleket, más kérdés, hogy kilencszáz-valahányezer a lejárt műszaki vizsgával futó autók száma, ezt egyszerre kezelni nagyon nehéz lesz” – mondta Sipka Gábor.

A vizsga sok autó esetében nem lesz sem olcsó, sem rövid, mert a koronavírus járvány alatt számos tulajdonos elhanyagolta a kocsiját – tette hozzá.

„Két éve futnak az úton olyan gépjárművek, amelyek elkerülték a műszaki vizsgáztatást,

ezáltal pedig az ellenőrzést és adott esetben a vizsgára való felkészítést is, amiből következően eléggé nehezen elfogadható műszaki állapotú autók közlekednek az útjainkon. Ez veszélyes és sajnálatos. Nekem az a véleményem, hogy egy felelős gépjárművezető nemcsak azért megy gépkocsijával a szervizbe vagy műszaki vizsgára, mert kötelező és lejárt a moratórium” – mondta a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese.

Sipka Gábor a lehetetlennel határos feladatnak tartja, hogy 1400 állomáson kevesebb mint egy hónap alatt majdnem egymillió autót levizsgáztassanak, ezért szerinte könnyen lehet, hogy júliusban a megfelelő papírok hiányában sokan nem használhatják majd a járművüket – vagy ha megteszik, akkor súlyos bírságot kockáztatnak.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Kapcsolódó hang

Autóklub: lehetetlennek tűnik ennyi autó levizsgáztatása a határidőig
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018